Mediebilden av den som lämnar en relation är ganska stereotyp – det är antingen en brutal person, som klipper och går, eller så är det en utsatt person som repar mod och bryter. Men i verkligheten finns många fler anledningar till att någon väljer att gå, och ofta är det ett beslut som gör ont även för den som lämnar. Frågan är: Finns det något fint sätt att göra slut på? Och ska man verkligen hålla ihop ”för barnens skull”?

En anledning att lämna en relation kan vara att man faktiskt tar ansvar för den.

– Det finns en tanke som är viktig i en relation: Tanken att vi väljer varandra varje dag. Den gör att vi känner oss valda och att vi oftare visar viljan att välja den andra. Det blir så eftersom vi känner att vi har möjligheten att välja annorlunda, och lämna. Tanken är kanske inte aktiv i vardagen men grundfilosofin är bra att ha med sig. Möjligheten att stå fri ger en relation djup, säger Pelle Ullholm.

Det är inte roligt att bli lämnad, men det är heller inte roligt om du är den som går. Du lämnar någon som du antagligen fortfarande tycker om, någon du kanske betraktar som din vän. Det kan vara fruktansvärt jobbigt. Inte blir det enklare ifall ni har barn ihop, även om den senaste forskningen har visat att vi fått omvärdera begreppet att hålla ihop ”för barnens skull”.

►LÄS MER: Här är tekniken om du kommer för snabbt

– Faktum är forskning från Stockholms universitet visar att barn i familjer där föräldrarna har allvarliga konflikter men ändå fortsätter att leva tillsammans mår långsiktigt sämre psykiskt än barn som har separerade föräldrar, säger Pelle Ullholm.

Vilka är det då som lämnar? Ja, ska man gå efter statistiken som gäller skilsmässor i heterosexuella äktenskap är det vanligare att kvinnor bryter relationen än män. Men statistiken visar bara en nivå av verkligheten. Den som exempelvis överger en relation i väntan på att den andra ta initiativet syns inte i siffrorna. Undersökningar, som Vi Föräldrarrapporten 2013, visar att missnöje med sexlivet kan vara en bidragande orsak.

– Men tittar man närmare på undersökningen, är det framför allt intimiteten man saknar, närhet, omsorg – som inte leder till sex, säger Pelle Ullholm.

►LÄS MER: Ät det här så smakar oralsexet bättre

Har den som lämnar hittat en ny partner gör det ofta extra ont, och det betraktas också som fult att ha gått bakom ryggen på sin partner. Men frågan är – finns det något fint sätt att göra slut på?

– Det är bara att acceptera: Det du säger kommer att bli sårande. Minsta bisats kan bli en omtolkas av den andre. Därför är det bra vara konsekvent och så tydlig som du bara förmår utan att bli kall. Men akta dig för att betrakta den du lämnar som ett offer, för det blir lätt förminskande, säger Pelle Ullholm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset