IQ:s vd Juan-Pablo Roa om att köra bil efter två glas vin "Rekommendationen är alltid att låta bilen stå".
IQ:s vd Juan-Pablo Roa om att köra bil efter två glas vin "Rekommendationen är alltid att låta bilen stå".

Gymnasie- och kunskapsministern Aida Hadzialic har avgått efter att ha kört rattfull. Ministern åkte fast då hon hade 0,2 promille i blodet. Men vad händer egentligen i kroppen vid olika promillehalter? Metro kontaktade IQ:s vd Juan-Pablo Roa för att ta reda på det.

Under presskonferensen i Rosenbad sa Aida Hadzialic att hon begått sitt livs största misstag. Ministern hade druckit två glas vin och trodde att hon förbränt alkoholen när hon satte sig bakom ratten. Men vad händer egentligen om man kör bil med 0,2 promille i kroppen.

– Precis som hon själv insett var det inte en god ide att sätta sig bakom ratten. Hur kroppen påverkas är individuellt men rekommendationen är alltid att låta bilen stå, säger Juan-Pablo Roa.

Här reder han ut vad som sker vid olika promillehalter.

►LÄS MER: Läkaren: Det händer i kroppen när du är bakfull

► LÄS MER: Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic avgår efter rattfylla

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om alkohol