Truls "Archip3lago" Warvsten tror att The International blir en jämn kamp.
Truls "Archip3lago" Warvsten tror att The International blir en jämn kamp.

Under onsdagen startar årets mest prestigefulla Dota 2-turnering, The International. Enligt experten Truls "Archip3lago" Warvsten är Optic det största svensklags-hoppet.

Under onsdagskvällen drar årets höjdpunkt igång för alla Dota 2-proffs och fans. Då startar gruppspelet i mastodontturneringen The International. Och vad vore TI utan en riktigt fet prispott. Dryga 220 miljoner kronor står på spel varav det vinnande laget kammar hem hela 97 av dem.

För svenska Dota 2-experten Truls ”Archip3lago” Warvsten finns tre inte helt oanade favoriter i toppen och en mer svårspådd kompott under topptrion.

– Det är nog det jämnaste The International någonsin. Däremot tror jag inte att någon skulle säga emot att PSG.LGD, Liquid och Virtus.Pro är favoriterna. Av de andra lagen däremot så kan i princip alla slå varandra, säger han.

MISSA INTE: The Final Tribe gästar studion i Metro Esport Magazine 

De tre favoritlagen är också de som har överlägset mest poäng i Dota pro circut-rankningen för att de hållit en bra jämn nivå under säsongen som i sin tur bland annat kan härledas till att de hållit ihop lagen.

Resultatet i förra årets TI blev inskriven i historieböckerna efter att Team Liquid gjorde en osannolik resa genom turneringen. Från att ha dominerat gruppspelet förlorade de första matchen i upper bracket. De tvingades ta den långa vägen till finalen med ett ständigt hot att bli utknuffade ur tävlingen. När de väl tagit sig till final blev det ett klassavslut mot Newbee med 3 raka kartor.

Truls ”Archip3lago” Warvsten utesluter inte en repris.

– Det tror jag att de kan göra. En av Liquids starka sidor är laning stage och metan inför TI har varit väldigt fokuserad kring just det. Jag tror att det kan gynna dem, säger han.

LÄS MER: Admiral Bulldog avslöjar sitt All star-lag i Dota 2: ”EGM skulle jag sparka ut”

För blågul del är det Optic, Evil Geniuses och Fnatic som gäller där det förstnämnda laget, med svenskarna Per ”Pajkatt” Olsson och Ludwig ”zai” Wåhlberg, har högst potential enligt Warvsten.

– Jag skulle nog säga att Optic har störst chans att ta sig långt. De vann en minor tidigare i år och kvalet till TI. De slutade nia i pro circut-rankningen och är underdogs i sammanhanget. De har också slagit Virtus.Pro tidigare och de har ppd [Peter Dager] som kapten och han är känd för att anpassa sig bra i turneringar, säger han.

Klockan 18.00 svensk tid startar de första gruppspelsmatcherna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset