Det påstådda valfusket kommer inte att påverka Putin, enligt experten Martin Kragh.
Det påstådda valfusket kommer inte att påverka Putin, enligt experten Martin Kragh.

Anklagelserna om fusk kommer inte att påverka Putins presidentskap, enligt Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid UtrikespoIitiska institutet. "Vi pratar om Ryssland. Det är ingen riktig demokrati", säger Martin Kragh.

Vladimir Putin tog som väntat hem segern under valet i Ryssland. Sent på söndagskvällen höll han sitt segertal på Manegetorget i Moskva.

Tack så mycket för resultatet. I resultatet ser jag förtroende och hopp. Oss väntar framgång, sa Vladimir Putin i sitt tal enligt SR.

LÄS MER: Rysslands svar: Utvisar brittiska diplomater

Putin tackade alla som röstat på honom. Valdeltagandet var lägre än vad Kreml hade hoppats på. Den officiella prognosen visar omkring 65 procent, enligt SVT. Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid UtrikespoIitiska institutet, uppmanar dock till att ta siffrorna med en nypa salt.

– Statistiker har kollat på siffror från 2012 och menade att tio procentenheter var valfusk. Så jag skulle läsa dessa siffror källkritiskt och inte ta dem som rakt upp och ner som uttryck för det faktiska valdeltagandet, säger Martin Kragh.  

LÄS MER: Experter: Valet i Ryssland handlar bara om Putin

Kort efter att Putin vunnit började filmer och bilder på misstänkt valfusk cirkulera i sociala medier. Något Martin Kragh menar inte kommer att påverka Putins maktposition överhuvudtaget.

Det kommer säkert erkännas att det har fuskats i en del fall, men inte på någon större skala. Vi pratar om Ryssland. Det är en hybriddemokrati. Det är ingen riktig demokrati. Putin dominerar i ett auktoritärt system. Statlig medias primäruppgift att upprätthålla bild av Putin som stark och inflytelserik. Så har det varit i mer än 15 år, så det är inget nytt heller, säger Martin Kragh.

LÄS MER: Legosoldaterna utkämpar Rysslands hemliga markkrig i Syrien

Vladimir Putin kommer att sitta vid makten ytterligare sex år, men Martin Kragh tror inte att hans politik kommer att ändras något.

– Det som Putin har signalerat är att politiken ska fortsätta som vanligt. Några ändringar inrikes kommer inte ske. Konfrontation med västmakten kommer också att fortsätta, säger Martin Kragh.  

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset