Känns det stramt i plånboken? Då är du inte ensam. Julklapparna och nyårssupén i december gör januari till årets fattigaste månad för många. Här är 7 tips för att underlätta situationen.

 

För många hushåll är januari förknippat med ett ansträngt ekonomiskt läge. Utgifterna har blivit fler än vanligt i samband med resor, julklappar och nyårsfirande.

Sharon Lavie är familjeekonom på Ikano bank och har flera tips på hur man kan överleva månaden ut.

1. Sälj saker

Använd säljsajterna på nätet. Rota i förråd, garage och andra ställen du lägger ifrån dig saker du inte använder. Det kan vara kläder eller barnens gamla leksaker till exempel. Det tar kanske en dag att samla ihop, men du kan lätt få ihop ett par hundralappar eller tusenlappar beroende på vad du säljer.

2. Hyr ut saker

Nu börjar många studenter plugga och om du bor stort kanske du kan hyra ut ett rum. Om du har en husvagn kanske du kan hyra ut den till någon som vill åka skidor nu i januari.

3. Se över småköpen

Gå igenom småköpen du gör som egentligen inte gör någon nytta. Ta med matlåda och skippa utelunchen. Ta med kaffetermos, och så vidare.

4. Gör en större översyn över din ekonomi

Går din budget ihop? Vad har du för fasta utgifter? Att göra en budget är alltid bra, och att göra det i början av året kan ge en bra start på 2018.

5. Gå igenom avtal

Det här kanske inte hjälper just nu i januari, men det är ändå bra att kolla över dina mobil-, el- och tv-avtal och din hem- och bilförsäkring. Om ditt mobilavtal inte är bundet längre kan du göra skillnad redan nu. Om du skär ner på surfen börjar det gälla direkt. Det kanske tar någon timme, men det handlar faktiskt om tusenlappar du kan spara.

6. Ring om du inte kan betala räkningen

Ibland kan du varken sälja eller hyra ut. Då är mitt bästa tips att ringa till de man fått faktura ifrån och förklara situationen. Be att få dela upp eller skjuta upp räkningen. Det brukar gå bra om det bara händer någon enstaka gång. Det är mycket bättre än att strunta i räkningen, då får du förseningsavgifter eller så går det till inkasso och blir ännu dyrare.

7. Buffertspara

För framtida situationer kan du fundera på ett buffertsparande så att det inte händer igen. Det får man göra utifrån förmåga, men någon hundralapp i månaden är alltid en början. Sen när du börjar se de här pengarna växa kanske du blir taggad på att spara mer.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om privatekonomi