En av de största faktorerna till hög stress när det sker större förändringar som oväntat förändrar vårt dagliga arbete.
En av de största faktorerna till hög stress när det sker större förändringar som oväntat förändrar vårt dagliga arbete.

Det som stressar oss mest på jobbet är dels saker vi kan styra över själva, men det finns även stora stressfaktorer som är utom vår kontroll. Enligt Helén Vedlé är det inte farligt att ha stressiga perioder på jobbet då och då. Problemen kommer när vi inte får tid att vila upp oss.

Otydliga mål, öppna kontorslandskap och ostrukturerade scheman – sakerna som stressar oss på jobbet är många och påverkar oss alla olika. Helén Vedlé är stress- och karriärcoach och föreläser om hur vi kan minska stressen på jobbet. Enligt hennes erfarenheter är en av de största faktorerna till hög stress när det sker större förändringar som oväntat förändrar vårt dagliga arbete.

– Mycket har att göra med omorganisationer. Då får man ofta kanske helt nya arbetsuppgifter som man känner sig osäker på. Samtidigt blir man färre och man måste kanske göra andra människors jobb också, säger Helén Vedlé.

LÄS MER: Karriärcoachen: Så hanterar du dina kollegor i sociala medier

Hon upplever att större omorganisationer blir allt vanligare. För att de inte ska göra skada på personalen krävs det att cheferna kontinuerligt kommunicerar och informerar de anställda. En annan stor stressfaktor på jobbet menar hon är den ständigt plingande mejlinkorgen. Många arbetsplatser saknar i dag en policy för hur fort ett mejl ska besvaras.

– Ofta tänker vi bara att vi ska svara så snabbt som möjligt, men om vi ska göra det varje gång så hinner vi inget annat. De organisationer som jag har jobbat med har tagit fram en policy om att man ska svara inom 24 timmar. Om vi inte behöver svara inom fem minuter gör det en helt annan skillnad på hur vi kan sköta vårt jobb.

LÄS MER: Så skriver du en intresseväckande inledning till ditt personliga brev

Tillsammans med Rune Nilsson har hon skrivit boken Sluta stressa på jobbet. Enligt Helén Vedlé är stressen i sig inte farlig. Varje förändring i livet, vare sig den är positiv eller negativ och oavsett om den sker på jobbet eller privat, framkallar en stressreaktion hos oss.

– Om man är positiv till förändringen och samtidigt får avkoppling ibland är det ingen fara. Vi behöver stressreaktioner och känslan är naturlig, det är så vi överlever som art. Det är när stresspåslaget är för högt under för lång tid utan avkoppling som den blir skadlig, säger Helén Vedlé.

Helén Vedlés bästa tips för att stressa mindre på jobbet

  • Ta fikapauser på både för- och eftermiddagen. Antingen tar du en kaffe med kollegorna eller ägnar lite tid åt dig själv.
  • Avbryt inte ditt arbete för att kolla mejlen var femte minut, det stör ditt flyt.
  • Ät inte lunch framför datorn. Lämna din plats och ta en ordentlig lunchrast.
  • Prioritera nedvarvning som ger dig hjärnvila på kvällarna. Lyssna på en bok (som inte är för spännande, för då slappnar du inte av), lyssna på musik, meditera eller drick något varmt.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Stress