Flera arbetsplatser i Sverige inför striktare klädkoder under sommaren. Men vad är egentligen okej att bära på jobbet – och vad ska man undvika på fritiden?

– Om det finns en policy som säger att det är okej att bära shorts kan man göra det, säger Mats Danielsson, vett- och etikettexpert.

På länsstyrelsen i Västerbottens län förbjuds personalen att bära shorts och linnen. Anledningen är att man vill skilja på hur de anställda klär sig på statsmyndigheten respektive på fritiden.

Även på en stadsdelsförvaltning i Göteborg införs nu en strängare klädkod. Linnen med tunna axelband, djup urringning och shorts och kjolar som slutar högre upp än strax ovanför knäet förbjuds.

Koppling mellan formell klädsel och förtroende

Mats Danielsson, expert i vett och etikett, tycker att reglerna är rimliga.

– Det är definitivt lämpligt att en arbetsplats sätter upp en policy för hur man förväntar sig att medarbetarna ska vara klädda, säger han till TT, och fortsätter:

– Det handlar inte om att var och ens personliga intressen är det viktigaste, utan du företräder ju faktiskt en myndighet, ett företag eller ett varumärke.

Han förklarar att det finns studier som visar att formell klädsel har en koppling till förtroende.

– På en myndighet förväntar jag mig att de ska ha en klädsel som gör att vi som människor får förtroende för dem. Då duger inte shorts.

– Det finns sköna, svala kläder med långa ben som man kan ha på sommaren. Kläder som är eleganta också.

Inte okej med barbröstat

Enligt Mats Danielsson är det inte acceptabelt att visa magen eller att bära korta kjolar och plagg med djupa urringningar på en arbetsplats. Reglerna för shorts styrs av vilket yrke man har, menar han.

– Om det finns en policy som säger att det är okej att bära shorts kan man göra det – om du är snickare eller har ett annat yrke där du kan ha shorts.

Även på fritiden finns det vissa klädkoder att förhålla sig till. Mats Danielsson anser att det inte är okej att gå barbröstad på stan.

– Vad är det man vill visa upp? Ta på dig en tröja. Det gäller både kvinnor och män.

Utöver det ser han gärna att semesterfirare tänker över sina val av kläd- och färgkombinationer i sommar.

– Varför slutar man att tänka när man åker på semester? Det finns jättesnygga kombinationer av shorts, sandaler, linnekavajer, skjortor.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset