Guldlaget Malmö FF har den bredaste truppen i allsvenskan, enligt Anders Andersson.
Guldlaget Malmö FF har den bredaste truppen i allsvenskan, enligt Anders Andersson.

Bästa spelartruppen och bäst poängfacit i matcherna mot toppkonkurrenterna.Det är två förklaringar till att Malmö FF är Sveriges bästa fotbollslag, enligt tv-experten Anders Andersson.

Få är lika lämpade att kommentera det nya mästarlaget som Anders Andersson. Den förre landslagsmittfältaren spelade tio säsonger i Malmö FF och bor i staden.

– De har de bästa spelarna. Utan tvekan. Om man jämför truppen med till exempel Norrköpings så är Malmö starkare på varje punkt, säger han.

MFF:s säsong är inte rakt igenom imponerande – minns bara 0–3-förlusten hemma mot Östersund i helgen – men övertaget mot toppkonkurrenterna är tydligt.

– De har slagit Norrköping två gånger i år. De har slagit Göteborg två gånger och de har vunnit och spelat oavgjort mot AIK. De har visat klass när det har behövts.

Hyllar Kuhn

Anders Andersson hyllar också tränaren Allan Kuhn, dansken som klarat det svåra uppdraget att ersätta den framgångsrike Åge Hareide och blev mästare direkt.

I somras förstärktes ledarstaben dessutom med den förre spelarprofilen Jens Fjellström.

– Det tror jag har betytt mycket. Han är en klok analytiker och är bra i de enskilda samtalen med spelarna, säger Andersson.

Krävs anfallsbredd

Vilka värvningar krävs för att Malmö ska klara kvalet till Champions League igen?

– Det behövs lite mer bredd i anfallet, säger Anders Andersson och konstaterar att storstjärnan Markus Rosenberg "inte blir yngre".

Han ser också andra utmaningar för Skåneklubben kopplade till Europa-spelet.

– Malmö har en av Sveriges bästa ungdomsverksamheter, men eftersom det är så höga krav på resultat i Champions League är det svårt att få in de unga spelarna i laget. Ta Mattias Svanberg. Han är jämnårig med (Alexander) Isak i AIK och en av de största talangerna på länge, men det har inte funnits plats på mittfältet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset