– De som ringer brukar kalla sig för sexmissbrukare, säger Katarina Görts Öberg på Centrum för Andrologi & Sexualmedicin.
– De som ringer brukar kalla sig för sexmissbrukare, säger Katarina Görts Öberg på Centrum för Andrologi & Sexualmedicin.

Känner du att du tappat kontrollen över din sexualitet, eller är du rädd att du ska göra saker som är olagliga? Då bör du söka hjälp – och det finns att få. Sedan 2012 finns en nationell hjälptelefon för dig som är orolig för din sexualitet.

Varje år ringer cirka 600 personer till den nationella hjälptelefonen för personer med oönskade sexuella beteenden, Preventell, för att få hjälp med olika former av oönskad sexualitet. Det kan handla om att man känner en sexuell dragning till barn, att man känner att man tappat kontrollen eller att man på andra sätt oroar sig för sin sexualitet.

LÄS MER: Terapeuten: Du är inte ensam om att inte ha sex

Finns hjälp

Telefonlinjen har funnits sedan 2012 och drivs av Anova, ett tvärvetenskapligt centrum där man tar emot patienter inom områdena andrologi, ­sexualmedicin och ­transmedicin.

– De som ringer brukar kalla sig för sexmissbrukare, det är det vanligaste skälet. Det betyder att man är väldigt upptagen av sex och sexuella tankar. En del är också oroade eftersom de riskerar att göra saker som är olagliga. Det kan handla om sexuella fantasier om personer som inte samtyckt, eller fantasier om barn, säger Katarina Görts Öberg på Centrum för Andrologi & Sexualmedicin.

LÄS MER: Sexologens onanitips: Så gör du ditt sexliv med dig själv bättre 2019

Går att ringa anonymt

I snitt ringer två personer om dagen till Preventell och samtalen besvaras av specialutbildade psykologer, psykoterapeuter och sjuksköterskor. Målet är att få den som ringer att verkligen ta steget och söka vård.

– Vi vill göra steget att ta kontakt med vården mindre, och vill man så kan man ringa anonymt.

Olika behandlingar

Många av de som ringer har ett stort vårdbehov och problem utöver sin oönskade sexualitet, både depressioner och ångestproblematik är vanligt. Vården består ofta av kognitiv beteendeterapi. En del erbjuds också anti-testosteronbehandling eller antidepressiva.

– I behandlingen fokuserar man på själva beteendet och vad det fyller för funktion. Sedan försöker vi stärka de faktorer som skyddar mot att man till exempel begår övergrepp, som att vara i kärleksfulla relationer och att ha ett sammanhang.

LÄS MER: Experten om fetischism: ”Det behövs folkbildning”

För den som känner oro för sin sexualitet finns det några varningstecken att hålla utkik efter.

– Man ska vara observant på om folk i ens omgivning är oroliga för en. Eller om man har beteenden som man sagt till sig själv att man ska sluta med men inte lyckas.

Sök hjälp om du…

  • Har oönskade sexuella tankar eller beteenden.
  • Har sexuella beteenden som du försökt sluta med utan att lyckas.
  • Har personer i din omgivning är oroliga för ditt beteende.
  • Har märkt att ditt beteende får negativa konsekvenser på lång sikt.

Hit kan du vända dig

Om man är orolig är det alltid bättre att ringa en gång för mycket än en gång för lite. Vill man så kan man ringa anonymt.

Preventell har följande telefonnummer: 020-66 77 88

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset