Den största börsnoteringen sedan Telia noterades år 2000.
Den största börsnoteringen sedan Telia noterades år 2000.

I dag börsnoteras det svenska techföretaget Spotify i New York. Men vad innebär det? Och vad gör händelsen så speciell? Metro har pratat med Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Spotify är den största svenska börsnoteringen sedan Telia noterades år 2000. Bolaget räknas med att hamna i samma liga som klädjätten H&M.

– Det här är ju fantastiskt roligt. Spotify visar alla tecken på att bli populärt bland småsparare. Det är ett svenskt bolag, hajpat techföretag och många är redan användare. Men det kommer vara en högriskinvestering, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

LÄS MER: Spotify ansöker om börsnotering – så rika kan grundarna bli

Varför börsnoteras Spotify?

– Det här gör ju att det blir enklare att sälja och köpa befintliga aktier. Det är sannolikt så att det finns ett tryck från befintliga ägare att få igenom det här, eftersom det har varit lite krångligt att sälja och köpa innan. De vill kunna handla med sina aktier över en börs helt enkelt, säger Johanna Kull.

Vad gör händelsen speciell?

– I vanliga fall när ett bolag börsnoteras så tar man in nya pengar och ger ut nya aktier för att man exempelvis behöver expandera. Men Spotify behöver inga nya pengar och då direktnoterar man i stället. Det innebär att aktien börjar handlas över en börs och då har den heller inget fast pris. Prisets sätts helt efter utbud och efterfrågan, säger Johanna Kull.

LÄS MER: Spotify stäms på miljardbelopp

Varför har de valt den metoden?

– Dels för att de inte behöver ta in nya pengar. Men det är även ett billigare sätt att noteras på. I vanliga fall tar man hjälp av rådgivare och investmentbanker som tar fram ett rimligt pris på aktien och raggar investerare. Det är en väldigt dyr process, säger Johanna Kull.

Vad innebär det här för företaget?

– Det kommer bli en större handel med deras aktier. Man har också vissa givna regler att förhålla sig till. De måste släppa viss information vid vissa fasta tidpunkter. Och när det gäller informationsbiten är det större krav på ett noterat bolag. De måste bli något mer transparenta. Hittills har det varit ganska svårt att få fram finansiell information om Spotify, säger Johanna Kull.

LÄS MER: Guide: Aktier och fonder för nybörjare – så kommer du igång

Vad innebär det för vanligt folk?

– Ditt spotifykonto påverkas inte. Men det här gör det möjligt för oss småsparare att köpa och sälja aktier i Spotify. Viktigt att komma ihåg är att det är noterat på New York-börsen. Då är det bra att hålla koll på spridningen och vad det kostar att köpa och sälja aktier. Det skiljer mer i utländska aktier än på Stockholmsbörsen. Det här är en högriskaktie i ett tillväxtbolag som inte går med vinst än, men det är inget de prioriterar. Fokus ligger på att öka antalet användare. Var förberedd på ordentliga svängningar.

Vad kan vi förvänta oss idag?

– Vi vet ju inte priset ännu, det finns ett referenspris på 132 dollar per aktie, men det ska ses som en nedre gräns. Det kommer antagligen bli högre så. Det kommer att vara en svängig aktiekurs. Den kommer röra sig kraftigt eftersom det inte finns några stora institutionella ägare som stabiliserar priset. I dag är det första handelsdagen. Så vad som händer i dag är inget facit för hur det kommet utvecklas framöver, säger Johanna Kull.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om börs spotify