Om du studerar heltid har du rätt till 723 kronor i bidrag och 1820 kronor i lån i veckan.
Om du studerar heltid har du rätt till 723 kronor i bidrag och 1820 kronor i lån i veckan.

När du blir student är det också hög tid att ge dig in i CSN-djungeln. Metro har pratat med Klas Elfving, pressekreterare på CSN, om vad som är viktigt att känna till om studiestödet.

Centrala studiestödsnämnden, CSN, är en aktör i Sverige som har hand om bidrag och lån till Sveriges studerande. Enligt Klas Elfving, pressekreterare på CSN, får Sveriges studenter ett ganska bra bidrag varje månad om man jämför med studerande i många andra länder.

– Vi hanterar ett av världens mest generösa studiestöd. Den nivå vi betalar ut i bidrag och lån är jämförelsevis hög och de villkor som finns inom ramen för studiestöd är generösa, säger Klas Elfving.

De allra flesta utbildningar i Sverige är avgiftsfria. Enligt Klas Elfving är den vanligaste frågan CSN får från blivande studenter ”När kommer pengarna?”. För att få in studiemedlet på kontot krävs det att du ansökt om studiemedel, angett korrekta uppgifter och lämnat en studieförsäkran.
– Sedan är det lite olika, men vanligtvis betalas pengarna ut i slutet av månaden. Du får en egen betalningsplan i ”Mina sidor” på CSN. När du får pengar beror på vad du har för studieperiod eftersom terminerna kan se olika ut vid olika utbildningar, säger Klas Elfving.

Ett vanligt misstag som många studenter gör är att de inte anmäler om de avbryter eller gör någon ändring i sina studier. Det kan till exempel handla om att du byter kurs, går ner i tid eller hoppar av din utbildning.
– Men det har ju vi koll på eftersom vi får uppgifter från skolan. Kan man inte styrka att man har studerat så får man återkrav. Det är såklart inget vi gillar, vi vill ju att man ska höra av sig till oss. Det är en jobbig sak att hamna i som student.

CSN – Så funkar det

Vad är studiemedel?

Det ingår två delar i studiemedlet – studiebidraget och studielånet. Bidraget får den som studerar från staten och den delen behöver du inte betala tillbaka. De flesta väljer dock också att ta studielån. För att ha rätt till studiemedel måste du läsa en utbildning som är CSN-berättigad, studera på minst 50 procent av heltid under minst tre veckor, uppfylla ålderskraven och klara dina studier.

Hur mycket pengar kan jag få i månaden?

Om du studerar heltid har du rätt till 723 kronor i bidrag och 1820 kronor i lån i veckan. För fyra veckor, alltså ungefär en månad, har du rätt till 2892 kronor i bidrag och 7280 kronor i lån. Det ger totalt 10 172 kronor för fyra veckor.

Om du studerar halvtid, alltså 50 procent, har du rätt till 5096 kronor totalt för fyra veckor, vilket inkluderar både bidrag och lån.

Hur ansöker jag om studiemedel?

Förbered din ansökan genom att ta reda på när din utbildning börjar och slutar. Fundera över om du behöver ta fullt lån under hela studietiden, eller om du klarar dig på bara bidragsdelen under några veckor. Du kan ansöka om studiemedel så fort du valt en utbildning, du behöver alltså inte vänta tills du blivit antagen. Du kan även ansöka när du redan börjat studera men kan bara få studiemedel för fyra veckor bakåt i tiden.

Du ansöker om studiemedel i ”Mina sidor” på CSN:s hemsida och kan logga in och signera med e-legitimation. Det tar ungefär fyra veckor innan du får ett beslut från CSN. I början av terminen måste du lämna en studieförsäkran för att få dina pengar.

Får jag jobba samtidigt som jag får studiemedel?

Om du jobbar och har en annan inkomst samtidigt som du får studiemedel får du bara tjäna upp till ett visst belopp, som kallas fribelopp. Om du tjänar mer än fribeloppet har du inte rätt till lika mycket studiemedel.

Hur och när måste jag betala tillbaka mitt studielån?

Du måste börja betala tillbaka lånet tidigast sex månader efter att du avslutat dina studier. Det minsta du behöver betala tillbaka är minimibeloppet på 569 kronor i månaden under 2018. Lånet har en låg ränta på 0,13 procent och du får betala tillbaka under lång tid.

Källa: Centrala studiestödsnämnden, CSN.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset