Förra året ökade försäljningen av glutenfria varor med 28 procent, trots att antalet glutenintoleranta ligger stadigt på 2–3 procent av befolkningen. Men mår alla bättre av att äta glutenfritt?

Jon Elswick/AP, Privat

Allt fler väljer att äta glutenfri mat, trots att de inte är glutenintoleranta. Varför?

Anneli Ivarsson är överläkare inom Västerbottens läns landsting och forskare vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet. Hon är en världsledande expert på glutenfri kost och celiaki, det som vanligtvis kallas för glutenintolerans.

– Det finns inga bevis på att en glutenfri kost är hälsosam om man inte har celiaki, säger Anneli Ivarsson till Metro.

– Man skriver i träningsmagasin att man mår både fysiskt och psykiskt bättre av glutenfri kost, men det finns inget underlag för det. Det är helt enkelt bara ytterligare en kosttrend som drar över landet som inte har något vetenskapligt bakom sig.

Anneli Ivarsson menar att trenden med glutenfria varor startade med en liten australiensisk studie år 2011 som antydde att även de som inte hade celiaki mådde bättre av att avstå gluten. Trots att forskarna klargjorde att studien inte bevisade något, och att de senare erkände att den var rentav felaktig, spred sig idén om att gluten var dåligt för alla.

LÄS ÄVEN: Forskare: Så kan proteinpulver skada din kropp

Enligt Anneli Ivarsson finns det fyra olika anledningar till att någon skulle kunna uppleva sig må bättre av glutenfritt, utan att ha sjukdomen celiaki fastställd.

Den första och största gruppen tror hon är de som faktiskt har odiagnostiserad celiaki, och då mår de av naturliga skäl bättre av en glutenfri kost.

Den andra gruppen är de som har orolig mage, eller IBS (irritabel tarmsyndrom).

– Vissa som har IBS upplever att de mår bättre av glutenfritt, men nu vet vi att det är vetemjölets kolhydrater de reagerar på och inte gluten, säger Anneli Ivarsson.

– Den tredje gruppen är nog mest placebo. Man har gjort en förändring som man tror mycket på och därför upplever man en förbättring, men skulle man testa utan att veta om man åt gluten eller inte så skulle man inte uppleva någon skillnad.

Men det finns även en fjärde grupp, och den har forskarna svårare att förklara. NCGS, non-celiac gluten sensitivity, är ett syndrom som ger överkänslighet mot gluten.

– En väldigt liten del har detta syndrom, det är osäkert hur många, säger Anneli Ivarsson.

I Sverige lider ungefär 2–3 procent av befolkningen av celiaki, och det är den högsta siffran i västvärlden, säger Anneli Ivarsson. Men exakt vad det beror på är ännu inte förklarat, men det spekuleras i att det har med vår moderna livsstil att göra.

– Jag är emot det specialbehandlade glutenpulvret som används i halvfabrikat och visst industritillverkat bröd. Det finns inga bevis för att det är dåligt, men det finns starka anledningar att tro det.

– Jag uppmanar kunder att välja bort mat som innehåller glutenpulver.

Men hur är det med naturligt gluten?

– Det är ju upp till var och en vad man vill äta, men vill man pröva att äta glutenfritt tycker jag att man först ska ta ett enkelt blodprov som kan säga om man troligen har celiaki, för då kan man ju få hjälp av en dietist och så vidare, säger Anneli Ivarsson.

– Men det finns ju inga bevis för att det skulle vara nyttigare, så jag tycker i stället att man bör lägga krut på att äta mer grönsaker, frukt, bönor, nötter, fisk, och grovt bröd, som är bevisat hälsosamt.

LÄS MER: Laktosintolerans – folksjukdom eller mejeriernas kassako?

LÄS MER: Nej, vindrickande är inte ett bra sätt att gå ner i vikt

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset