"Terrormuren" som byggts i centrala Jönköping är nu på plats.
"Terrormuren" som byggts i centrala Jönköping är nu på plats.

För att bland annat förebygga terrordåd har Jönköping byggt en 300 meter lång mur i stadens centrala delar. Målet är att förhindra lastbilsattacker – men risken för en sådan är låg, enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp. "Det är rätt osannolikt att en attack skulle ske där", säger han.

Arbetet inleddes redan för ett par år sedan då man i Jönköping började utreda säkerheten på platser där många vistas.

Eftersom just Knektaparken fungerar som en evenemangsplats i staden beslutade kommunen att en 300 meter lång mur skulle byggas.

LÄS MER: Efter terrordådet: Polisen höjer säkerheten vid moskéer

– Vi såg att muren kunde ha flera syften, bland annat vid evenemang som medför stora folksamlingar men även om staden skulle drabbas av översvämningar. Sedan fungerar det också som skydd mot eventuella lastbilsattacker, säger Gert Kvick, säkerhetssamordnare i Jönköpings kommun.

”Säkerheten måste vara hög”

Det är det sistnämnda exemplet som har lett till att muren uppmärksammats nationellt – den ska nämligen fungera som ett skydd vid eventuella terrorattacker utförda med fordon.

Enligt Gert Kvick har det inte riktats några hot mot kommunen, men han menar också att man måste arbeta förebyggande och vara på den säkra sidan.

LÄS MER: Expertens varning: Titta inte på terrorfilmer – kan utveckla ångest

– Det är en plats där mycket folk kommer att vistas vid olika tillfällen, om något skulle hända måste säkerheten vara hög. Muren kan även fungera som ett skydd mot rattfyllerister, man vet aldrig var de kan tänkas köra av vägen, säger han.

Har kostat flera miljoner

Arbetet med muren har föregåtts av diskussioner med andra kommuner, men Gert Kvick känner inte till någon annan svensk stad som vidtagit säkerhetsförebyggande åtgärder i form av en mur.

Enligt Jönköpings-Posten visar det sig även att muren kostat kommunens skattebetalare 4,5 miljoner kronor, betydligt mer än den dryga miljon som man först hade budgeterat med.

LÄS MER: Två år efter dådet på Drottninggatan – traumat lever kvar

– Jag har själv inte suttit med kostnadsfrågan så den biten vet jag inte så mycket om. Men om man jämför med Stockholm och de lejon som finns där är det förstås en skillnad, vi hade behövt 200 stycken sådana lejon för att kunna skärma av parken tillräckligt, säger Gert Kvick.

”Går inte att skapa total säkerhet”

För terrorforskaren Magnus Ranstorp är Jönköpings ”terrormur” en nyhet. Han menar att få mindre och medelstora kommuner vidtagit liknande åtgärder för att förebygga terrorattacker, just eftersom risken är såpass listen.

– Det kan ibland vara på gågator där man begränsar framkomlighet, men det är inte alltid kopplat till något terrorhot. Sanningen är annars att mindre kommuner inte gör, eller behöver göra, speciellt mycket, säger han

Även om sannolikheten för terrorattacker i mindre städer är låg menar Magnus Ranstorp att idén som sådan inte dålig. I grunden menar han att det handlar om att vara på den säkra sidan.

LÄS MER: Förberedde terrorattentat i Sverige – ”I IS namn”

– Det kan ju finnas en poäng just när det handlar om större folksamlingar. Sedan är det såklart en kostnadsfråga som varje kommun måste ta ställning till, säger han och fortsätter

– Men det är såklart att man inte förväntar sig en attack. Och om det nu skulle vara så att någon vill utföra ett terrordåd så går det alltid att ta en annan väg. Inte ens Stockholm, som har varit med om två stycken attacker, kan ha ett fullgott skydd vid alla stora promenadstråk. Det går inte att skapa total säkerhet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset