Paul Levin, turkietexpert och föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.
Paul Levin, turkietexpert och föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Turkiet har inte tillåtit sex med barn under 15 år, något som påståtts i medier världen över, bland annat i Metro. Däremot vill landets författningsdomstol att lagstiftarna ser över minimistraffet för den som har sex med barn i åldrarna 12–14 år.

I juli offentliggjordes ett beslut gjort av Turkiets författningsdomstol som innebär att den nuvarande lagstiftningen som rör sex med barn under 15 år ska få en ny utformning. 

Författningsdomstolens beslut, som innebär att man ger parlamentet i uppdrag att omformulera lagen om sex med barn, har fått stor uppmärksamhet världen över, bland annat av Sveriges utrikesminister Margot Wallström som gick ut på Twitter och fördömde att Turkiet tillåter sex med barn.

LÄS MER: Homosexuell halshuggen i Turkiet 

Men detta stämmer inte, enligt författningsdomstolen som gått ut med ett klargörande på sin hemsida.

I Turkiet blir människor byxmyndiga vid 18 års ålder.

– Men i åldrarna 15–18 kan vad jag förstår åtal enbart väckas om åldersskillnaden är fem år eller mer eller om den ena parten anmäler att det inte skulle ha varit frivilligt, säger Paul Levin, turkietexpert och föreståndare för Institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet.

Det författningsdomstolen vill är således att exempelvis en 18-åring som har sex med en 14-åring skulle kunna ges ett lägre straff än om den haft det med en 5-åring.

Landets författningsdomstol har beslutat att lagstiftningen måste omformuleras och gett parlamentet i uppgift att få ny lagstiftning på plats. Efter debatten har författningsdomstolen gått ut och skrivit följande på sin hemsida: Alla bestämmelser om sexuella övergrepp gentemot barn är fortsatt giltiga. Därför är påståendet att sexuella övergrepp mot barn under 15 år inte bestraffas helt grundlöst.”

Upphävandet av den nuvarande lagstiftningen träder i kraft tidigast den 11 december och enligt Turkiets justitiedepartement ska en ny lag presenteras och implementeras innan det för att förhindra kryphål i lagen som skulle tillåta sex med barn.

LÄS MER: Undantagstillstånd har trätt i kraft i Turkiet – det här innebär det 

Som situationen ser ut nu gäller alltså fortfarande den tidigare lagstiftningen, och det har inte blivit lagligt att ha sex med barn så unga som 12.

– Det finns ett utbrett problem med barnäktenskap i Turkiet och ett ökat antal anmälningar om sexuellt våld, men det är lite oklart om det beror på att fler fall anmäls eller om det rör sig om en reell ökning. Kritiken mot domslutet  från de som jobbar med kvinnor och barns rättigheter i Turkiet är att är att man menar att det riskerar att  luckra upp lagstiftningen och införa strafflindringar, säger Paul Levin.

​Strafflindringarna som domstolen vill se är för 12–14-åringar där det kan påvisas ”samtycke”.

– Detta menar kritikerna inte är möjligt att avge för ett barn, att den enda rimliga gränsen är 18 år och att det är fel riktning att gå när det gäller till exempel barnäktenskapsproblematiken. Kritiken handlar om att det är en uppluckring av lagstiftningen, säger Paul Levin.

På Twitter sade Sveriges utrikesminister Margot Wallström: Turkiets beslut att tillåta sex med barn under 15 måste ändras tillbaka.

Hur ska man se på det uttalandet då?

– Det nya landskapet med sociala medier där det krävs omedelbara uttalanden även från utrikesministrar på 140 tecken kan vara problematiskt, säger Levin.

Men hon har missuppfattat?

– Man kan tycka att det var rätt att lyfta den här viktiga frågan men domstolens beslut handlar inte om att man ska tillåta sex med barn så nej, det är faktiskt inte korrekt.

Metro söker Margot Wallström.

LÄS MER: Turkiet häver Europakonventionen 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik