"Det kan finnas en spridningsrisk, en social smitta, säger Pernilla Alsterlind vid Räddningstjänsten Storgöteborg.
"Det kan finnas en spridningsrisk, en social smitta, säger Pernilla Alsterlind vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Polisen har gått in i stabsläge efter bilbränderna under måndagskvällen. Enligt Pernilla Alsterlind vid Räddningstjänsten Storgöteborg, riskerar brandattacken att leda till en "social smitta".

Polisen har gått upp i stabsläge efter bilbränderna där uppemot 70 ungdomar beräknas ha skadat omkring 120 bilar, vilket Metro tidigare rapporterat.

Enligt Hans Lippens, presstalesperson vid polisregion Väst, förbereder sig polisen inför risken att fler bränder anläggs efter måndagskvällens händelser.

– Det smittar nog av sig kan jag tänka mig. Men jag tror inte att det skulle bli fler bränder i den här omfattningen, säger han till Metro.

LÄS MER: Flera gripa efter bilbrandsvågen

Brandexpert: ”kan trigga emotionell energi”

Det är något som också Pernilla Alsterlind, Verksamhetsutvecklare vid Räddningstjänsten Storgöteborg, anser kan vara en risk.

– Om fordonsbränder finns det väldigt lite forskning. Men det kan finnas en spridningsrisk, en social smitta, säger hon och fortsätter.

– Om man tänker på de väldigt dramatiska bilderna som sprids av bränderna i media. Den typen av bilder på upplopp kan trigga emotionell energi, vilket jag tänker skulle kunna trigga personer.

Pernilla Alsterlind förklarar att tidigare forskning visat på att fler bränder anläggs under tider av social oro. Huruvida gårdagskvällens bränder ingår i ett större mönster, kan man dock inte dra några slutsatser om i det här skedet.

LÄS MER: Linas bil brändes: ”Jag skakade och fick tårar i ögonen”

Svårt att veta vem, eller varför

När bränder anläggs vid skolor handlar det ofta om anknytningen till platsen, enligt Pernilla Alsterlind. Men när det gäller brandattacker mot fordon är orsaken svårare att tyda.

– Därför är det svårt att arbeta socialt brandförebyggande på individuell eller gruppnivå kopplat till anlagda fordonsbränder, säger hon.

Skulle situationen intensifieras, kan räddningstjänsten dock öka sin närvaro i de områden som drabbas.

– Samhället kan gå upp i en beredskap att vara mer på tårna och göra det svårare för den här typen av brott att ske. Det gör man genom kommunikation, tillitsskapande aktiviteter och genom att vidta åtgärder i den fysiska miljön för att försvåra att man kan ansätta en brand.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset