Den mer liberala inställningen kommer att påverka debattklimatet även i Sverige, enligt Henrik Tham, meritus professor på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.
Den mer liberala inställningen kommer att påverka debattklimatet även i Sverige, enligt Henrik Tham, meritus professor på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Allt fler länder och stater avkriminaliserar eller legaliserar cannabis. Detta kommer påverkar debatten även i Norden, menar Henrik Tham, emeritus professor på kriminologiska institutionen vid Stockholms universitet.

I Danmark har läkare sedan början av 2018 kunnat skriva ut cannabis i medicinskt syfte och i Norge är det avkriminaliserat. Den mer liberala inställningen kan påverka debattklimatet även i Sverige, rapporterar SR.

– Det är helt ofrånkomligt att det kommer att bli en liberalisering. Som forskare tycker jag att det blir intressant att se hur man nu mobiliserar i förhållande till det som är ofrånkomligt, säger Henrik Tham till SR.

LÄS MER: MP-ledamoten vill legalisera cannabis – så tycker svenska folket

I Sverige är det hittills bara ett fåtal personer som har fått lov att använda cannabis och då i medicinskt syfte. Men det finns en ökad trend bland flera av Nordens partiers ungdomsförbund att vilja avkriminalisera eller till och med legalisera cannabis.

– Det är skillnad i kontrollen, Sverige är det mest kontrollerande och det enda landet som helt och håller förbjuder själva bruket. Polisen tar mellan 35 000 och 40 000 urinprov med tvång varje år. Norge har just avkriminaliserat detta och försöker sig på en annan linje. Danmark har inte haft det och Finland har det lite grann, säger Henrik Tham till SR.

LÄS MER: Medicinsk cannabis blir laglig i Danmark – det här behöver du veta

I västvärlden överlag öppnar man nu upp för en debatt kring huruvida man ska se på cannabis, vilket även kan komma att påverka Norden, menar Henrik Tham.

– Det kan man säga att oavsett om man är för en mer liberal eller restriktiv politik, så är det intressant att se för att pressen kommer att vara att den att man går i en mer liberal riktning. Det är den tendens vi ser i västvärlden och det är väldigt svårt att tänka sig att man inte skulle vara påverkad av det i Norden och jag tror att det blir extra smärtsamt för svenskarna, säger Henrik Tham till SR.

LÄS MER: Nu får Andreas Thörn medicinsk cannabis: ”Får tillbaka min vardag”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om cannabis