Hovrätten river upp skandaldomen i Solna tingsrätt mot den man som friades från kvinnomisshandel för att han kom från en ”bra familj”. ”Det är oerhört viktigt att en sådan här katastrofalt urusel dom blir överklagad”, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem, till Metro.

Mannen, nu 38 år, åtalades under våren 2015 för misshandel där han enligt åtalet bland annat ska ha knuffat in en kvinna i möbler, dragit henne i håret, slagit henne och tryckt en klacksko i hennes ansikte.

Solna tingsrätt friade mannen och i domen stod det att paret var gifta enligt sharialag. I domen gick även att läsa att ”hans familj verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes”.

Hovrätten river upp domen

I fredags kunde Metro berätta att hovrätten nu river upp tingsrättens frikännande dom mot den nu 38-åriga mannen.

I en handling som Metro tagit del av går bland annat att läsa: ”Åklagaren har lagt fram övertygande bevisning om att NN har begått den åtalade gärningen. Påföljden bedöms inte kunna stanna vid böter”.

Det beskrivs vidare att ”det behövs en rättspsykiatrisk undersökning för att kunna bedöma om det finns förutsättningar att överlämna mannen till rättspsykiatrisk vård.”

LÄS MER: Hovrätten river upp skandaldom mot man från ”bra familj”

”Katastrofalt”

Rättsexperten Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och numera förbundsordförande i Brottsofferjouren Sverige, ser allvarligt på Solna tingsrätt tidigare friande dom.

– Det är katastrofalt av nämndemännen. Det är oerhört viktigt att en sådan här katastrofalt urusel dom blir överklagad och prövad i hovrätten, såhär får det inte gå till i dömandet, säger han, till Metro.

Hovrättens beslut att låta 38-åringen genomgå en rättspsykiatrisk undersökning, är enligt Alhem positivt.

– Hovrätten har kommit fram till det inte längre är en skuldfråga, det är redan klart, säger han till Metro, och fortsätter:

– Det man är osäker på nu är påföljden och därför vill man ha ett ingående professionell utlåtande utav detta, det tycker jag är bra.

LÄS MER: Nämndemän utesluts ur Centerpartiet efter skandaldom

”Kommer fällas”

Vad mannen kommer få för straff är ännu för tidigt att uttala sig om, enligt Alhem.

– Han kommer fällas till ansvar, men det kommer ta lite längre tid med den rättspsykiatriska undersökningen. Man måste avvakta och se vad innehållet av undersökningen blir, därför går det inte att bedöma påföljden innan dess. Men det är alldeles klart att han kommer fällas.

LÄS MER: Tidigare Fi-ledaren döms för misshandel

Detta har hänt

I april 2015 anmäls den nu 38-årige mannen för att ha misshandlat sin fru.

Fallet togs upp i rätten.

Två nämndemän ville döma mannen medan två nämndemän valde att fria, vilket innebar att Solna tingsrätt frikände mannen i februari 2018 med skälen att hans skuld inte kunde bevisas. Bland annat skriver tingsrätten att mannens kommer från en familj som anses vara bättre än kvinnans.

Domen har mött skarp kritik och åklagaren överklagade till hovrätten.

En av de två nämndemännen som ville fria mannen, Ebtisam Aldebe (C), har tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet:

– I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag. Jag har aldrig dömt enligt någon annan lag.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf kritiserade domen på Twitter:

Förfärlig dom i Solna. Hårresande resonemang och värderingar som inte platsar i en rättstat. Dessa värderingar har ingen plats i vårt parti. C:s politik bygger på alla människors lika rätt och värde, och likhet inför lagen. På morgonen har vi aktualiserat uteslutningsärenden.”

Den 5 mars kom beskedet att Edtisam Aldebe och den andra nämndemannen som fällde avgörandet, Hasan Fransson, lämnar sina uppdrag. Bägge utesluts även ur Centerpartiet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset