Att övertala en konspirationsteoretiker om att personens världsbild är falsk kan vara ett svårt uppdrag. "Fakta biter sällan," säger Lisa Bjurwald, som bland annat skrivit boken “Skrivbordskrigarna”.

Det sprids massvis med konspirationsteorier om Sverige på nätet, enligt Lisa Bjurwald som skrivit boken “Skrivbordskrigarna” och är chefredaktör på tidningen Författaren. På Källkritikens dag kommer hon att diskutera konspirationsteorier.

– En av de mest absurda är att svenska medier skulle ha hållit en konferens där det beslutades att man inte fick skriva någonting negativt om mångkultur. Teorin faller såklart på sin egen orimlighet. Hur fick tusentals reportrar plats? Höll alla automatiskt med? Och så vidare, säger hon.

Att det finns flera faktauppgifter som visar att teorin inte stämmer spelar ingen roll, enligt Bjurwald.

– Den är också extremt enkel att slå hål på genom att plocka fram oräkneliga invandringskritiska artiklar som motbevisar den. Men fakta biter sällan på konspirationsteoretiker. Tvärtom kan de stärkas i sin tro, säger hon.

LÄS MER: Han har gjort det enklare att förstå källkritik på nätet – prisas för sina insatser

När en person väl dykt ned bland konspirationsteorierna kan det vara svårt att dra tillbaka personen till verkligheten.

– Det finns inget universalknep. En vuxen, allmänbildad, akademiskt utbildad person kan i min erfarenhet till exempel antingen vara lättare att övertyga med hjälp av hänvisningar till andra myter och konspirationer som de redan vet är falska, säger Lisa Bjurwald.

Men vuxna kan vara mer envisa än gymnasieungdomar, som fortfarande är formbara och mitt i skapandet av den egna världsbilden. Och det spelar roll i vilket sammanhang som personen stött på konspirationsteorierna, enligt Bjurwald.

– Har man indoktrinerats sedan barnsben i till exempel ett nazistiskt hem sitter ofta fördomarna och konspirationsteorierna djupare rotade än om man radikaliserats ute på nätet, säger hon.

LÄS MER: Så här följer du Källkritikens dag med din skola

Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag.

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm.

I efterhand? Allt material laddas upp på Lilla Viralgranskaren, där även föreläsningarna från förra Källkritikens dag ligger.

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset