Marja Lemne menar att det är oklart hur väljarna kommer att reagera på anklagelserna mot Peter Lundgren.
Marja Lemne menar att det är oklart hur väljarna kommer att reagera på anklagelserna mot Peter Lundgren.

Sverigedemokraternas toppnamn inför EU-valet, Peter Lundgren, ska i fjol ha tagit en kvinna på brösten mot hennes vilja. Enligt statsvetaren Marja Lemne är det oklart hur incidenten påverkar partiet. "Det är väldigt oklart hur deras traditionella väljare ser på detta", säger hon.

Historien uppdagades av Expressen, som under måndagen avslöjade att Sverigedemokraternas EU-topp Peter Lundgren ska ha tagit en kvinna på brösten för ett och ett halvt år sedan. Partiets andra parlamentariker, Kristina Winberg, ska ha bevittnat händelsen och senare spelat in ett samtal med kvinnan där de pratat om det påstådda övergreppet.

Avslöjandet kommer med mindre än en vecka kvar till söndagens EU-val, men vilken effekt det hela har på väljarna är oklar.

LÄS MER: SD-toppen: Jag tog henne nog på brösten

Enligt Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola, har tidigare skandaler inom partiet i stort sett inte påverkat opinionssiffrorna.

– Det har ju inte rått någon brist på skandaler kring Sverigedemokraterna, men stödet har inte visat någon tillbakagång. Kanske är det så att det finns en tolerans för den här typen av händelser bland väljarna, det återstår att se, säger hon.

”Vanligt med uteslutningar”

När Expressen konfronterade Peter Lundgren med uppgifterna under helgen valde han att till slut erkänna det hela. Baserat på tidigare fall med politiska skandaler tror Marja Lemne att det kan bli svårt för Lundgren att sitta kvar.

– Det finns exempel på politiker som har överlevt, men förr eller senare har de sedan avgått eller valt att inte ställa upp till omval. I fallet med Sverigedemokraterna så har det varit vanligt med uteslutningar när deras företrädare hamnat i blåsväder. Nu har Peter Lundgren pudlat, sedan är det upp till partiet att bedöma om det räcker, säger hon.

LÄS MER: Ministern rasar mot SD-reklamen

Trots de många skandalerna som uppdagats inom partiet, är Sverigedemokraterna långt ifrån ensamma om att hamna i blåsväder i samband med valtider.

Så sent som för ett par veckor sedan var det Vänsterpartiets Malin Björk som befann sig i strålkastarljuset efter att hon plockat ut en miljon kronor i traktamenten, trots att hon är bosatt i Bryssel.

”Inte omöjligt att man klarar sig”

Trots att olika skandaler kan skilja sig i allvarsgrad menar Marja Lemne att de sammantaget spär på politikerföraktet.

– Numera dyker det upp saker lite var som helst, i alla partier. Risken är att väljarna helt förlorar förtroendet för politikerna, vilket i längden kan komma att påverka valdeltagandet, säger hon och fortsätter:

LÄS MER: Tre experter: Så ser Sverigedemokraterna ut under ytan

– Sverigedemokraterna verkar ha vissa interna stridigheter att hantera, det är petningen av Kristina Winberg ett exempel på. Men partiet har visat sig vara stryktåligt, och många av deras väljare ser uteslutningar och krishantering som något positivt. Det är inte omöjligt att man klarar sig även genom den här incidenten utan väljartapp.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset