Advokat Emma Persson anser att polisen sprider felaktiga uppgifter.
Advokat Emma Persson anser att polisen sprider felaktiga uppgifter.

Polisen säger att det är ett brott för privatpersoner att köra flyktingar inom Sverige. ”Felaktiga uppgifter”, anser advokaten Emma Persson.

Över 20 personer har gripits av polisen i Skåne misstänkta för människosmuggling den senaste tiden. Enligt polisen är det inte bara olagligt att köra flyktingar över Öresundsbron, det är även olagligt att som privatperson skjutsa flyktingar inom Sverige.

– Detta är nytt för folk, det här har skett så plötsligt, men sådan är lagen. Man gör sig skyldig till brott mot utlänningslagen och man riskerar att bli både polisanmäld, frihetsberövad och att få sitt fordon taget i beslag, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson hos Skånepolisen, till TT.

Men det är helt fel, enligt Emma Persson som är advokat med inriktning på asylrätt och brottsmål.

– Det som polisen pratar om är inte olagligt. Jag vet inte varför de tolkar det så, de kunde ju ha pratat med en åklagare, säger hon.

►LÄS MER: Flyktingbarn försvinner spårlöst – plockas upp av okända vid tågen

I utlänningslagen står det: ”Den som uppsåtligen hjälper en utlänning att olovligen komma in i eller passera genom Sverige, en annan EU-stat eller Island, Norge, Schweiz eller Liechtenstein döms för människosmuggling till fängelse i högst två år”.

– Det här med att ”passera genom Sverige”. Bestämmelsen ser ut så här för att man har införlivat ett EU-direktiv och då pratar man om transitering, alltså genomfart, till ett annat land. Det är inte transitering om man kör någon från centralstationen till Migrationsverket eller liknande, säger Emma Persson.

Polisens uttalande om att det är olagligt för privatpersoner att skjutsa flyktingar inom Sverige har spridits i medier under måndagen.

– Jag tycker det är väldigt olyckligt eftersom det har fått sådan spridning. Även Malmö stad har gått ut med felaktig information om att man inte får hjälpa ensamkommande barn. Det är inte bra när myndigheter sprider sådant, säger Emma Persson.

Enligt henne behöver folk som skjutsar flyktingar inte vara oroliga för att bli dömda för brott.

– Nej, så länge det inte handlar om ren genomfart till ett annat land.

Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, håller inte alls med advokat Emma Persson.

– Vi kan inte för tid och stund veta vem som ljuger eller inte ljuger. Därför vill vi berätta att om man skjutsar flyktingar kan man bli föremål för en polisutredning. Det är juridiken som sedan ska avgöra om man gör sig skyldig till brott eller inte. Lagen skiljer inte på humanism och oärliga människor, säger hon till Metro.

►LÄS MER: Så kan just du hjälpa till i flyktingkatastrofen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset