Anna-Lena Lodenius är expert på politisk extremism.
Anna-Lena Lodenius är expert på politisk extremism.

Populistiska ledare tar mark i länder världen över. Men vad är populism – och vad är det som lockar väljarna? Anna-Lena Lodenius, journalist, författare och expert på politisk extremism, reder ut för Metros läsare.

Vad är ett populistiskt parti?

– Generellt sätt går populistiska partier fram med en föreställning om att det finns ett gap mellan elit och folk – att man ser att det finns en klyfta mellan de som har makten och de som inte har det. Det finns en väldig kritik mot etablissemanget där man inkluderar de andra partierna.

Varför är populistiska partier så framgångsrika?

– Man kan säga att populistiska partier passar vårt nya mediaklimat. De har väldigt klara och självsäkra svar på komplicerade frågor. Många av dem har väldigt karismatiska ledare som kan ta folk och som kan komma med väldigt slagkraftiga uttalande som kanske inte alltid har så mycket med verkligheten att göra.

LÄS MER: 350 tidningar i gemensam protest mot Trumps mediaattacker

– Just nu finns det ganska många populistiska partier på många håll i världen, och ett missnöje bland folket i hur politiken har sett ut. Väljarbeteenden har förändrats. Tidigare var människor mer lojala med sina partier, och röstade på samma parti hela livet. Men nu ser man hur människor byter parti, bestämmer sig sent och hoppar över blocken på ett sätt de inte gjorde förut. Man vill ha en snabb tillfredställelse.

Är det enklare för den typen av partier att slå igenom idag i och med sociala medier?

– Ja, absolut. Jag tror inte att det finns så mycket forskning på det än eftersom det är en så pass ny företeelse. Men jag har svårt att tro att det inte skulle ha med saken att göra. Vi har mycket mer en demokrati där de gamla tidningarna tappar mark – nu finns det väldigt många aktörer och kortsiktiga utspel kan få ett stort genomslag.

Så det finns en det en rastlös och missnöjd väljarskara som lockas till väldigt raka ledare?

– Ja. Jag tror att det uppfattas som väldigt attraktivt.

LÄS MER: En värld full av Trumps? 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik Populism