Jämförelsen mötte hård kritik.
Jämförelsen mötte hård kritik.

Partiledarna drabbade samman i SVT:s partiledardebatt på söndagskvällen. Stina Morian, politisk expert, tror att Åsa Romson, MP, kommer få förklara sig för sin jämförelse mellan flyktingkatastrofen på Medelhavet och Auschwitz.

SVT hade delat upp debattkvällen i sex olika ämnen: invandringen, bostadsbristen, jobben, vapenexporten, klimatet och skolan.

Under den inledande ämnesdebatten om invandring krävde Åsa Romson, MP, att alla EU-länder ska ta ansvar för att hjälpa flyktingar.

– Vi håller på att göra Medelhavet till det nya Auschwitz, sa Åsa Romson.

Jämförelsen möttes genast av hård kritik i sociala medier.

– Det var ett stort klavertramp. Alla håller med om att det är hemskt att folk drunknar i Medelhavet, men man kan inte relativisera Förintelsen, det går inte, säger Stina Morian, politisk expert.

Tror du att det kommer stå henne och partiet dyrt?

– Inte väljarmässigt, men hon kommer få en tuff debatt framöver om varför hon sa så. Om hon nu verkligen tycker att det är samma sak som att gasa ihjäl sex miljoner judar, varför gör de inte mer åt det än vad de gör?

Stina Morian tror att Romson hade planerat att göra jämförelsen sedan innan.

– Det var ingen bra jämförelse, men jag förstår Åsas känslor, sa statsminister Stefan Löfven (S), efter gårdagens debatt enligt SVT.

Så här säger Romson själv om uttalandet:

– I stundens hetta, när man vill ge uttryck för en enorm frustration över det mänskliga brott som sker i Medelhavet så är det svårt att hitta rätt kraftuttryck, säger Romson till SVT.

I sin ursäkt klampade hon åter i klaveret och kallade romer för zigernare, något hon bad om ursäkt för senare via sin pressekreterare.

Åsa Romson skrev sent i går natt på Twitter sedan: "Ett klarläggande är på sin plats, inget går att likna vid Hitler, upprördheten över döden på Medelhavet tog över."

Ebba Busch Thor, Kristdemokraternas nyvalda ledare, ställde in debatten eftersom hon har blivit mamma. I stället ersatte KD:s ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed.

Metro lät Stina Morian bedöma debattörernas insats när halva partiledardebatten hade genomförts. Här är hennes omdömen:

Stefan Löfven, S: "Han känns inte bekväm i sin roll, och då har han ändå varit partiledare ett bra tag. Han är inte den bästa debattören."

Åsa Romson, MP: "Hon gjorde det stora klavertrampet. Åsa Romson kommer att få en tuff debatt efteråt, men hennes väljare kommer inte att överge henne för att hon var klumpig i tv."

Jonas Sjöstedt, V: ”Jag tyckte att han var blekare än vanligt, han brukar vara bättre. Han sitter inte i regeringen men får ändå stå till svars för regeringspolitiken, det blir en lite konstig position.”

Anna Kinberg Batra, M: "Det kändes att det var Anna Kinberg Batras första debatt. Hon var väldigt talepunktsbunden, hon hade bestämt sig för vad hon skulle säga."

Jan Björklund, FP: ”Hans starkaste insats var i bostadsfrågan, det är retoriskt skickligt att säga att "vi har alla ansvar för den här frågan”. Annars var han ganska blek.”

Annie Lööf, C: ”Annie Lööf gjorde väldigt bra ifrån sig. Hon har blivit väldigt engagerad.”

Jakob Forssmed, KD: ”Jakob Forssmed klarade sig bra för att ha fått så lite tid på sig och inte vara partiledare. Men för väljarna spelar det ingen roll, de kommer att ha glömt honom inom kort.”

Jimmie Åkesson, SD: ”Åkesson klarade sig bra efter att ha kommit tillbaka från sin sjukskrivning. Han har fått en mer aggressiv ton skulle jag säga, han har tagit lärdom av sin vikarie.”

Stina Morian är liberal debattör och tidigare ledarskribent på Liberala nyhetsbyrån.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset