Enligt Jan Lundström verkar det bli en lugn myggsommar.
Enligt Jan Lundström verkar det bli en lugn myggsommar.

Under sommartider är det många som stör sig på myggen. Men som det ser ut nu behöver du inte oroa dig. ”Det har inte varit någon jätteproduktion, det bäddar för en lugn sommar”, säger Jan Lundström.

Det ser inte ut att bli någon bra sommar för stickmyggor i Sverige. Enligt Jan Lundström, verksamhetsledare på Biologisk myggkontroll, verkar det vara lugnt på myggfronten.

Det är framför allt de aggressiva översvämningsmyggen som det är ont om. De lägger sina ägg på marken när det är torrt som kläcks till larver först när de kommer under vatten, men det har inte regnat tillräckligt mycket.

– I mitten av maj brukar första attacken komma, men den kom av sig. Så vitt vi kan bedöma kommer det inte att bli så mycket mer heller, säger Jan Lundström.

Han betonar dock att det i princip är omöjligt att fastställa en säker prognos för hur myggsäsongen kommer att se ut.

LÄS MER: Stor variant av stickmygga anfaller

– Det är lika svårt som att veta hur vädret kommer att vara under hela sommaren. Om det regnar mycket i sommar ökar risken för att det produceras fler mygg. Men det vi kan säga nu är att det verkar vara lugnt, säger Jan Lundström.

Hittills i år har det varit ovanligt få myggor.

– Telefonen har inte gått varm direkt, vi har inte hört så mycket som vi brukar. 

Den som mot förmodan vill uppleva myggor i sommar ser ut att få söka sig till skogsområden.

– I skogslandskap finns det alltid skogsmygg, som är mindre aggressiva än översvämningsmyggen, och det är omöjligt att veta hur stor mängd det är exakt. Ibland är de fler och ibland är de färre, säger Jan Lundström.

LÄS MER: Svenska myggor kan sprida virus

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset