Ibland finns sexlusten bara i huvudet – kroppen svarar inte riktigt på signalen.
Ibland finns sexlusten bara i huvudet – kroppen svarar inte riktigt på signalen.

Det händer att vi har lust till sex, i teorin, men att kroppen vägrar lyda. Hjärnans signaler – viljan – får inget svar från kroppen. Vad kan det bero på? Och vad kan du göra för att ändra på det? Här kommer tips på hur du får igång sexlusten, i teori och praktik.

Sexlusten startar i hjärnan. Där finns lustcentrum som tar emot intryck – dofter, smekningar, bilder och annat som gör oss sugna på sex.
Från hjärnan går sexlust-signalerna ut till kroppen som vanligtvis reagerar på olika sätt – pulsen går upp, andningen ökar, pupiller vidgas, slidan kan bli våt, penis och klitoris kan styvna och få erektion.

LÄS MER: Nytt år, ny relation – så börjar du på bästa sätt

Lusten kan variera i livets olika skeden. Ibland blir vi lätt kåta, ibland är sex det sista vi längtar efter.
Men ibland fungerar det inte som vi vill. Trots att du kanske känner starkt att du vill vara en person som har sexlust, reagerar kroppen inte.

Det kan finnas många orsaker. Den sexuella responsen är ett känsligt system. Ibland kan en liten tanke av oro, stress eller prestationskrav räcka för att kroppen ska sluta svara på hjärnans kåthetssignaler.

6 tips från RFSU:s barnmorska Åsa Enervik för att väcka kroppens lust:

1. Närhet. Om erektionen mjuknar eller våtheten försvinner – sakta ner. Var kvar i kramen en stund. Låt prestationstankar komma men låt dem också segla iväg igen. Njut av närheten så kommer kroppens lust igång igen. Duscha tillsammans, ge varandra sensuell massage utan krav på samlag.

2. Tid. En del behöver mycket tid för att kunna ge sig hän och låta kroppen styra. Den tiden är då helt nödvändig för att det ska bli bra sex.

3. Utvärdera livet just nu. Kanske har du en liten bebis eller ett nytt jobb? Känner du oro för något? Är du rädd att bli lämnad om du inte vill ha sex med din partner? Eller är partnern ny, så att sex känns nervöst? Ibland räcker man inte till för allt som pågår i livet. Lyssna på dig själv och prata med din partner.

4. Egenvård. Gör bra saker för dig själv. Sluta rök och rör på dig. Att göra det förbättrar blodcirkulation och det är bra för kroppens sexuella gensvar. För mycket alkohol kan också döda lusten.

5. Utforska. Vad går du igång på? Hitta din grej – det kan vara erotiska bilder, filmer, böcker, sexleksaker eller något helt annat. Man kan också prova att onanera tillsammans som ett sätt att utforska sin egen njutning och samtidigt visa sin partner vad man gillar.

6. Önska. Gör en lista med dina önskningar och förväntningar som du också kan dela med dig av till en (eller flera) partner(s). Kanske kan ni lekfullt och kravlöst utforska era önskningar ihop.

LÄS MER: Fem myter om äldres sexliv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset