Många oroar sig för att inte hitta ett sommarjobb i tid.
Många oroar sig för att inte hitta ett sommarjobb i tid.

Många av årets sommarjobb är redan tillsatta. Men enligt Sofie von Krusenstierna på Yepstr behöver du inte ha panik om du ännu inte har hittat ett jobb över ledigheten. Genom att vara kreativ och lite påstridig har du fortfarande en chans.

Om du är en av de studenter som vill jobba under sommaren är du inte ensam. Enligt Sofie von Krusenstierna, beteendevetare och community manager på Yepstr, oroar sig många för att inte hitta ett sommarjobb i tid. Hon arbetar med unga och extrajobb och menar att många annonser för sommarjobb läggs ut under fel tid på året.

– Ansökningsperioden för de sommarjobben är under vintern och tidig vår. För många är det svårt att veta hur sommarplanerna ser ut redan då. Dessutom har studenter ofta väldigt mycket i skolan under den här perioden och det finns mycket annat som man måste prioritera, säger Sofie von Krusenstierna.

LÄS MER: Studievägledaren: Därför ska du inte vara rädd för att välja fel utbildning

På grund av det här tror hon att många som verkligen vill ha jobb trots det går miste om ett. Men enligt Sofie von Krusenstierna finns det fortfarande sommarjobb att söka – om du vet vart du ska leta. Vänd dig inte bara till de vanliga sidorna med jobbannonser. Googla extrajobb för unga där du bor och leta själv upp arbetsgivare du skulle vilja jobba för.

– Man ska inte ha panik och känna att det är kört. Men man måste vara nyfiken och kreativ. Det är viktigt att du visar att du är intresserad av jobben du söker.

LÄS MER: Studenten tipsar: 5 saker att ha koll på när du ska börja plugga

Nu är det inte läge att vara för kräsen. När du söker jobb i april kan du inte räkna med att ett potentiellt sommarjobb uppfyller alla dina krav och önskemål. Om du är beredd på att jobba obekväma arbetstider eller en kortare period ökar dina chanser.

– Man kan jobba på en massa olika sätt och allt är värdefullt. Även om du bara får jobba i två dagar kanske den kontakten kan ge dig möjlighet att extrajobba nästa termin, säger Sofie von Krusenstierna.

5 steg för att få sommarjobb

  1. Kolla upp när du faktiskt kan jobba. Skriv upp vilka datum och veckor du är tillgänglig och utgå från det.

 

  1. Bestäm hur mycket tid du är beredd att lägga på att söka jobb. Därefter får du helt enkelt prioritera i ditt schema så att den tiden finns. Boka in tid för att skriva cv och personligt brev, registrera dig på olika jobbsidor, leta jobbannonser och söka jobb.

 

  1. Håll dig uppdaterad hela tiden. Om du registrerat dig på olika jobbsidor måste du hålla koll på om du får svar där. Ha notiser påslagna i mobilen och håll koll på din mejl. Om du får ett jobberbjudande vill du inte tappa det för att du missat ett meddelande eller tagit för lång tid på dig att svara.

 

  1. Var inte så kräsen. Du får räkna med att det inte finns mängder med jobb att välja och vraka mellan nu. Ett jobb, oavsett vilken typ av jobb det är och hur länge du jobbar, är alltid en bra erfarenhet. En referens på cv:t är bättre än ingen alls.

 

  1. Var kreativ när du letar jobb och leta inte bara bland de klassiska jobbannonserna. Googla olika termer som ”ungdomsjobb”, sök i grupper i sociala medier och fråga folk i din omgivning efter tips.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset