Etikettexperten Sofia Larsson ser ingen anledning till att bredda drickskulturen.
Etikettexperten Sofia Larsson ser ingen anledning till att bredda drickskulturen.

I vilka situationer ska man egentligen ge dricks i Sverige? Hos frisören, tandläkaren eller endast på restaurangen? Metro har pratat med etikettexperten Sofia Larsson.

För många är det en självklarhet att ge dricks efter ett restaurangbesök, för andra inte. Men är det bara bar- och restaurangpersonal som svenskarna bör dricksa? Varför inte tandläkaren eller brevbäraren?

Metro har pratat med vett- och etikettexperten Sofia Larsson, författare till "Moderna etikettboken".

– Jag tror inte att det skulle tas emot jätteväl att dricksa brevbäraren, det är väl egentligen bara restaurangpersonal och taxichaufförer vi dricksar i Sverige. Brevbäraren kanske först skulle bli glad men skulle nog också tycka att man är en lite lustig filur, säger Sofia Larsson.

LÄS MER: Så dricksar du rätt på utlandsresan – land för land

Hon tror att det finns en fara med att ge pengar till folk som ska utföra samhällsnyttiga arbeten, om det blir kutym.

– Till slut kanske man inte får ta del av tjänsten utan att ge pengar under bordet, säger hon.

Enligt Sofia Larsson finns det ingen anledning till att bredda drickskulturen till andra branscher som tandläkare, hantverkare eller brevbärare.

– Det ger incitament för arbetsgivare att inte hålla vettiga löner så det känns onödigt faktiskt. Om man vill kanske man kan visa uppskattning på annat sätt än att ge ”hard cash”. Om man vill visa uppskattning till sin frisör och har en hyfsat nära relation så kanske man kan ge en julklapp eller en blomma på födelsedagen eller något sådant, säger hon.

Själv ger etikettexperten ungefär tio procent i dricks efter ett lyckat restaurangbesök.

– Men man ska ha rätten att inte lägga dricks om man inte känner sig nöjd med servicen.

LÄS MER: Vett och etikett – det här bör du inte göra bland folk

Jimmie Söndergaard, förbundsjurist på Hotell- och restaurangfacket, säger att facket inte är några anhängare av dricks.

– Vi vill att våra medlemmar ska ha en lön som går att leva på. Dricksen försätter våra medlemmar i en position som inte alltid är så bra. Ibland kan man tycka att man måste tåla saker och ting som inte hör hemma i arbetslivet för dricksens skull, säger han.

– Samtidigt kan vi inte gå ut och säga att folk inte ska ge våra medlemmar någon dricks. Det är ett val alla gör, säger Jimmie Söndergaard.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset