Bakis? Vi har frågat experten om vad som egentligen hjälper.
Bakis? Vi har frågat experten om vad som egentligen hjälper.

Saltgurka, råa ägg, pizza eller kaffe. Ja, huskurerna för att lindra baksmällan är många. Metro har frågat experten vad som egentligen hjälper.

Dagen efter valborgsmässoafton, första maj, är det många som vaknar upp med huvudvärk och illamående. Ofta förknippat med ett högt alkoholintag kvällen före.

Det bästa för att slippa vakna upp bakfull är naturligtvis att inte dricka så mycket. Men om skadan redan är skedd: vad gör man då för att lindra besvären?

– Återställ vätskebalansen samt sömn och vila. Ät så småningom, men det är ingen brådska med det, säger Kai Knudsen, överläkare och docent vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Enligt honom är det bäst att dricka mineralvatten.

Metro frågade överläkaren Kai Knudsen om vilka kända knep mot bakfylla som egentligen hjälper, så här svarade han:

Kaffe?

”Det har viss positiv effekt, man blir lite pigg och uppåt. Viss effekt, ja. Men man ska inte bara dricka kaffe för då blir du ytterligare urvätskad.”

Råa ägg?

”Det tror jag inte på. En del hävdar att något fett dagen efter lindrar bakfyllan. Möjligtvis kan det ha med det att göra.”

Fet mat?

”Pizza är ju klassiskt att äta dagen efter. Det varierar om det lindrar illamåendet med fet mat. Vissa tycker det och andra inte. Det finns ett visst stöd att det hjälper vad gäller folks erfarenheter.”

Inlagd gurka?

”Det är saltet jag kan tänka mig att man vill komma åt. Det är för att återställa vätskebalansen i hjärnan. Men då skulle jag hellre rekommendera mineralvatten och huvudvärkstabletter. I Ryssland när man bjuder på dricksglas med vodka bjuder man även på yoghurt och saltgurka, det är en märklig blandning men den har nog sin grund i att man vill ha lite sälta.”

Värktabletter?

”Absolut om man har ont i huvudet. Men man ska inte överdosera det.”

Frisk luft?

”Det hjälper mot illamåendet. Samtidigt kan det vara många som tycker att det är jobbigt att gå ut och gå för att de är så ostadiga.”

Bloody Mary?

”Nej, absolut inte. Baksmällan inträder när alkoholhalten är noll i blodet, efter alkoholförgiftningen. Förlänger du alkoholförgiftningen skjuter du upp symptomen i viss mån. Det rekommenderar jag inte”, säger Kai Knudsen. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset