Annika Jansson ser praktikperioden som början på en anställning.
Annika Jansson ser praktikperioden som början på en anställning.

Allt fler utbildningar, både på universitetets- och yrkesnivå, erbjuder sina studenter praktik under utbildningens gång. Men hur ska man som student tänka i valet av praktikplats, och hur tänker företagen? Annika Jansson, ansvarig för rekrytering på företaget Forefront Consulting, reder ut.

Att leta efter en arbetsplats att göra sin praktik på, utan vidare erfarenhet om yrkeslivet eller den bransch man söker sig till, kan framstå som en djungel.

Men det hela handlar om att ställa rätt frågor och gå på sin magkänsla, förklarar Annika Jansson, ansvarig för rekrytering inom webbutveckling på företaget Forefront Consulting

– Vi har inga krav på vad studenterna ska kunna innan de kommer hit, bara hur de är som personer. Vi är också öppna med att om allting fungerar bra mellan oss och studenten är chanserna till anställning goda.

Vänta inte med ansökan

Hur ska man som student tänka när man letar efter praktikplats?

– Det absolut viktigaste är att börja i tid. Vi börjar ofta vår rekryteringsprocess i mars för studenter som börjar sin LIA i oktober. Det går inte att komma efter sommaren och börja söka, då är det för sent, säger hon.

LÄS MER: Ny studie: Fem av tio studenter upplever psykisk ohälsa

Det är även viktigt att se till att arbetsplatsen man hamnar på tar emot en på rätt sätt, fortsätter Annika Jansson.

– Ställ mycket frågor innan du söker. Frågor som huruvida du kommer att få en teknisk handledare, vad du kommer att få göra, om arbetsplatsen har en plan för din tid på företaget och om en eventuell anställning kan vara aktuell.

Viktigt med en bra handledare

Annika Jansson har upplevt att många studenter känner prestationsångest i början av sin praktik. För att dämpa den är det viktigt att ha en bra handledare som stöttar och guidar en i rätt riktning, menar hon.

– Det är väldigt viktigt för att ge studenterna möjligheten att vara delaktiga i arbetet och inte hamna i ett hörn. Studenterna är där för att lära, inte för att prestera. De är nybörjare och bör få stöd att växa i uppgiften och bolla med sin handledare om hur man löser saker och ting.

LÄS MER: Framtidsstrategen: Så ska du välja rätt utbildning

Annika Jansson har sett flera studenter – främst från Nackademin som de samarbetar tätt med – komma till företaget under sin praktik, för att sedan bli anställda hos dem.

– Det har fallit väldigt väl ut, vi är supernöjda. Men vi lägger också ner väldigt mycket jobb för att studenterna ska trivas hos oss. Vi har en introduktionsvecka där de får lära känna personer och arbetssätt och de får åka på studiebesök hos kunder, just för att dämpa prestationsångesten en aning.

Annika Janssons tips till dig vill bli anställd under praktiken:

Var dig själv, tveka inte att fråga och ta hjälp om du fastnar eller om det är någonting du inte förstår.

Se till att du får en handledare, som både kan hjälpa dig tekniskt men som även är en mentor och en ledare – som du kan gå till för att få feedback och stöd.

Var nyfiken och visa att du vill lära, att du tycker om att vara med och bidra och kan jobba i team.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset