Johanna Kull, sparekonom, menar att veckosparande är vägen till en bra semesterkassa.
Johanna Kull, sparekonom, menar att veckosparande är vägen till en bra semesterkassa.

Veckosparande, automatiska överföringar och att inte ta sig vatten över huvudet. Det finns många aspekter för att lyckas med sitt sparande, och här reder sparekonomen Johanna Kull ut det du behöver veta.

I sitt arbete som sparekonom träffar Johanna Kull dagligen människor som hon vägleder till ett bättre sparande. Att spara rätt är inte svårt, menar hon, men många i dag lider av ett ”dåligt ekonomiskt självförtroende”.

LÄS MER: Stor oro för ekonomin 2019 – här är experternas tips för din plånbok

– Även om man sparar kanske man inte placerar pengarna optimalt så att de växer, utan snarare sparar en lite för stor andel på ett sparkonto. Där försöker jag hjälpa till och lotsa hur man ska tänka kring ett mer långsiktigt sparande så att man får ut mer av sina pengar, säger Johanna Kull.

”Många är räntetunga”

Hur bra är svenskar generellt på att spara?

– Generellt är vi bra, men det är en väldigt stor spridning. Vissa sparar jättemycket medan andra inte alls. Upp mot var tionde säger sig helt sakna en buffert för oförutsägbara utgifter. Men sen att många är bra på att spara behöver inte heller betyda att man sparar i rätt sparformer.

Vad som är rätt sparform beror på vad man sparar till, fortsätter Johanna Kull.

– Många är ganska räntetunga och sparar mycket på sparkonton där vi inte får så stor avkastning på våra pengar. Det är helt rätt sparform för vårt kortsiktiga sparande, som till semestern i sommar.

LÄS MER: 27 tips – så får du bättre ekonomi 2019

Men vill man spara långsiktigt, som till en bostad om tio år eller sin pension om 30-40 år, ska man snarare se till att pengarna växer.

– Då är breda fonder är det naturliga valet. Om man sparar över en längre tid så tål man börsens tillfälliga stängningar och behöver inte bry sig om att börssparande varierar i värde över tid, säger Johanna Kull.

Veckospara inför sommarens semester

Säg att man ska börja spara nu inför sommarens semester. Vad är det första steget?

– Det är bara att börja. Ju tidigare man börjar desto mindre pengar behöver man spara varje månad eller vecka. Men för att göra det processen lite mer överblickbar behöver man räkna ut hur mycket man behöver till sommaren – och sen slår man ut det på alla veckor som är kvar.

Om man bryter ner det veckovis är det större chans att man lyckas med sin semesterbuffert, menar hon.

– Det är som Vasaloppet. Du kan inte se målet i Mora direkt, först ska du ta dig till Smågan och därefter Mångsbodarna. Likadant är det med sparande, sätter man upp veckoliga delmål är det lättare att komma i mål.

LÄS MER: Här är 5 saker att tänka på när du byter bank

Att inte ta sig vatten över huvudet är en annan viktig aspekt när det kommer till sparande. Mycket handlar om att sätta upp realistiska mål.

– Att gå från noll till hundra på en vecka och sedan hålla det över tid är inte sannolikt. Likadant som att det är svårt att gå från noll träningspass till fem i veckan. Man måste växla upp successivt, annars är det lätt att man misslyckas och tappar motivationen att fortsätta, säger hon.

Väl på semestern då, hur ska man lägga upp sin buffert då?

– Sätt av den summan som du har tänkt spendera på semestern och ha kvar det på kontot. Då vet man att de pengarna är det man har att förhålla sig till, och så kan man göra en dag-för dag-budget. Är du sparsam en viss dag får du mer pengar att spendera dagen efter. Generellt är en bra metod att gå från månad- och årstänk och i stället kolla på veckor och dagar.

Expertens tips: Här kan du spara pengar

Automatiskt månadssparande
– För över en del av lönen till ett annat konto, eller i fonder, så fort den kommer in. Då anpassar man sin konsumtion till sitt sparande, i stället för tvärtom. Det tycker jag alla ska satsa på.

Veckohandla
– Mat är en av våra största utgifter men det finns många sätt att matshoppa smart. Skriv veckomatsedel och veckohandla så minskar du risken för ogenomtänkta panikinköp.

Matlåda
– Här sparar du snabbt 350 kr vecka, 1 400 kronor per månad. Pengar som är betydligt roligare att semestra för än att spendera på en torr caesarsallad.

Gör det till en lek
– Utmana dig själv och gärna också en kompis i antal noll konsumtionsdagar. Alltså dagar du inte ska ha en enda transaktion på kontot.

Skippa busskortet
– Om det är möjligt så cykla eller gå till jobbet. Förutom att du sparar pengar får du också motion. Kanske kan du till och med pausa gymkortet.

Gå igenom dina abonnemang
– Avsluta de som inte är nödvändiga. Ställ det mot ditt konkreta sparmål, vad är viktigast. Att du ska kunna strömma serier från tre olika sajter eller att du kan njuta av din sommarsemester?

Sparekonom på Avanza

Namn: Johanna Kull
Ålder: 31 år
Yrke: Sparekonom på Avanza
Utbildning: Masterexamen i nationalekonomi
Bor: Stockholm

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset