22 500 bostadsinbrott anmäldes förra året, enligt preliminär statistik från Brå.
22 500 bostadsinbrott anmäldes förra året, enligt preliminär statistik från Brå.

Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik anmäldes 22 500 bostadsinbrott i Sverige under 2017. Lina Nilsson, Stöldskyddsföreningen, tipsar om hur du minimerar risken för att bli av med dina värdesaker.

– De vanligaste platserna folk gömmer sina värdesaker på är där vi tror att de är säkra men där vi fortfarande kommer åt dem. Det kan vara i garderober, lådor i hallen, skåp i köket och nattduksbord. Inbrottstjuvarna hittar nästan alltid värdesaker som människor har gömt.

Det säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen och fortsätter.

– Vi har sett exempel där människor har gömt saker bakom lister och liknande. Men då kommer man ju själv inte åt dem.  Mitt bästa tips om man vill vara säker är att skaffa ett certifierat värdeskåp som man fäster i golvet eller i väggen som man kan ha sina värdesaker i.

LÄS MER: Ex-kriminell: Dagens kriminella är inte kapabla att göra stora rån

Enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik anmäldes 22 500 bostadsinbrott i Sverige under 2017 vilket är en ökning med 3 procent sedan året innan. Det finns saker du kan göra för att minimerar risken för att bli av med dina värdesaker. Enligt Lina Nilsson är det saker som är lätta att få med sig som tjuvarna är ute efter. Det kan vara klockor, smycken och kontanter.

Pass är också något som inbrottstjuvarna gärna kommer över.

– Ett svenskt pass kan vara väldigt värdefullt. Både för identitetsstölder men också för att sälja vidare. Ett svenskt pass kan kosta mellan fem och tiotusen på svarta marknaden, säger Lina Nilsson.

LÄS MER: Nu kommer tjuvarnas favoritmånad – så skyddar du dig mot inbrott

Lina Nilsson har några tips för att minimera risken att råka ut för bostadsinbrott.

– Der är alltid bra att starta grannsamverkan tillsammans med polisen. Det brukar minska risken för bostadsinbrott ganska markant. Sen är det viktigt att se till att man har certifierade lås på både ytterdörren, fönster och altandörrar, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Hon tipsar även om att lämna lampor och en radio på när man lämnar hemmet, gärna på timer så att de slås på och av. Hon säger också att det kan vara bra att alltid låsa dörren, även när man är hemma. Extra noga är det att låsa dörren om man har bilnycklar nära ytterdörren vilket många har.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset