Siffror från SCB visar att många unga och utlandsfödda står utan hemförsäkring. Närmare var tionde hyresgäst saknar hemförsäkring, skriver tidningen Hem & Hyra. Och skulle olyckan vara framme så kan det stå en dyrt.

Om plattan lämnas på eller diskmaskinen läcker kan det stå en oförsäkrad hyresgäst dyrt. I lägenhetshus bor många tätt inpå varandra, och sprider sig en olycka från den egna lägenheten till grannarnas egendom är det inte ofta många som har råd att betala.

Tidningen Hem & Hyra har tidigare rapporterat om att närmare var tionde hyresgäst i Sverige saknar hemförsäkring. Och mest är det unga eller nyanlända som står utan.

►LÄS MER:  Så väljer du rätt hemförsäkring

Maja Snödahl är jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå. Hon berättar att om olyckan skulle vara framme och man saknar hemförsäkring kan det bli dyrt. Prislappen kan hamna på mellan 40 – 70 000 kronor.

– Det kan bli hur dyrt som helst om man står utan försäkring, det beror helt på vilken skada det är. Och många  saknar kanske  en buffert på tiotusentals kronor att lägga ut.

Om du har orsakat skadan på ett vårdslöst sätt så kan du bli skadeståndsskyldig för den , berättar Maja. Och i vanliga fall är det en hemförsäkring som står för de kostnader som uppkommer.

– En hemförsäkring är ett slags grundläggande försäkringspaket som kan ge ersättning för dina saker om de blir stulna eller skadas i en brand- eller vattenskada. Dessutom innehåller alla hemförsäkringar bland annat ett reseskydd, ett rättsskydd och ett skadeståndsskydd. 

►LÄS MER:  Vart tionde barn nekas vanlig försäkring

Oavsett om det är en olycka eller ej så blir man ansvarig för materiella skador hos grannar och sig själv. Skador på fastigheten kan däremot gå på fastighetsägarens försäkring.

Sofie Kjellin, chefsjurist på HSB Riksförbund, reder ut för Metro vad det är exakt som gäller ekonomiskt om en olycka skulle ske i ett lägenhetshus.

– Skador på egna möbler och lösöre står du själv för. Fastighetsskador står fastighetsägaren för om du inte varit vårdslös. Och om en olycka sprider sig till grannarnas bostäder är du ansvarig för att ersätta deras materiella skador också, berättar hon och fortsätter.

– Har du varit slarvig kan du bli ersättningsskyldig även för fastighetens skador.

►LÄS MER:  86-åring bestals i sitt hem – nekas ersättning från försäkringsbolaget

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi