Sofia Grönkvist på BRIS ger tips på hur du kan prata med barn vid hemska händelser som dådet i Nice. 
Sofia Grönkvist på BRIS ger tips på hur du kan prata med barn vid hemska händelser som dådet i Nice. 

Gårdagens dåd i Nice är en av flera stora attacker som de senaste åren har chockerat världen. Men hur pratar man med barn om en så stor och uppmärksammad händelse? En expert från BRIS ger sina tips.

Rapporteringen om dådet i Nice finns på nästan alla mediekanaler och barn i de flesta åldrar förstår att något händer. Sofia Grönkvist, biträdande enhetschef på BRIS stödenhet, guidar hur vi bäst pratar med barn om den här sortens händelser.

  • Var nyfiken på ditt barns tankar och uppmuntra frågor

– Var nyfiken och observant. Utgå från att många barn känner till vad som hänt och ställ konkreta frågor som: Har ni pratat om det med era kompisar? Vad säger ni då? Uppmuntra frågor. Vad behöver de veta för att känna kontroll? Hur mycket man säger beror på barnets ålder.  Det är viktigt att berätta för barnet om att det är vanligt att man reagerar på så här allvarliga händelser och att alla slags reaktioner är normala och okej.

  • Svara ärligt och tydligt

– Det här är en jättestor händelse och de snappar upp saker precis som vi vuxna. Svara ärligt på frågor och undanhåll inte fakta om de frågar – men man behöver inte berätta allt i exakt detalj. Tänk ”vad är barnet hjälpt av att veta.?” Men var också tydlig med att vi faktiskt inte vet allt än.  

  •  Ventilera inte din oro framför barnet

– Många vuxna har säkert stor oro nu, men det är jätteviktigt att inte lägga sin oro på barnet. Är du orolig som vuxen – prata med andra vuxna. Barnet ska man lugna och inge hopp. Förklara att det som har hänt är väldigt ovanligt och nu jobbar man jättemycket för att reda ut det.

  • Om barnet är rädd eller orolig: lugna rätt

– I det akuta skedet jätteviktigt att prata om att sådana här händelser är väldigt ovanliga. Här och nu måste vuxna tänka på att vara i situationen och trygga sitt barn. Man behöver kanske inte följa alla nyhetssändningar om man inte mår bra av det. Är barnet extra rädd och orolig: lyssna, ta oron på allvar.

  • Prata om vad de ser på sociala medier

– Beroende på hur gammal barnet är svårt att ha koll på vad barnen ser i media. Det är bra att ha en dialog med sitt barn om att ta hand om sig och vara lite varsam med till exempel vad och hur mycket barnet tar del av allt på tv och andra medier.

LÄS MER: Metros reporter Ida på plats i Nice: Det är fruktansvärda bilder 

LÄS MER: Det här är de falska påståenda du inte ska sprida om dådet i Nice 

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset