Det kan vara en chans för dig och din partner att mötas på nytt, menar relationsexperten Charlotte Sander.
Det kan vara en chans för dig och din partner att mötas på nytt, menar relationsexperten Charlotte Sander.

I över en månad har tusentals kvinnor berättat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp. Men hur ska du reagera om din partner berättar något för dig? Metro har frågat relationsexperten Charlotte Sander – som tror att uppropet är ett bra tillfälle för par att utvärdera sitt förhållande.

Uppropen har skakat om flera branscher och samhällsinstitutioner. Relationsrådgivaren Charlotte Sander, som driver sajten relationsexperten.se, ger sina bästa tips för att det inte ska skaka om ditt förhållande.

– Om någon i relationen tidigare varit utsatt och nu väljer att berätta om det är det viktigt att komma ihåg att det har varit tungt att bära. Personen kan ha känt sig väldigt ensam med sin hemlighet, och funderat på om hon själv gjorde något fel, säger Charlotte Sander.

LÄS MER: 4084 kvinnliga journalister i upprop mot sexuella trakasserier

Därför är det viktigt att du inte visar någon misstro mot det som din partner berättar, utan att lägga någon värdering i det.

– Lyssna, stötta och visa att du finns där.

Här är branscherna som har gjort upprop i samband med #metoo.

Teknikbranschen, filmbranschen, journalistbranschen och inom rättsväsendet och politiken. Sedan hashtaggen #metoo föddes i början på oktober har flera tusentals svenska kvinnor berättat om hur de systematiskt utsatts för sexuella övergrepp, trakasserier och sexism av män.

Enligt Charlotte Sander kan det, i samband med #metoo, vara ett bra tillfälle att prata om värderingar och gränser i relationen.

För kvinnor som tidigare utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier kan gränserna ha suddats ut.

Vad är okej och vad är inte okej?

– Är en klapp på axeln en kränkning? Det kan ju vara en uppmuntran för att du gjort något bra, men också en överträdelse om personen signalerar något annat. Det är en fin linje, och om ni diskuterar det kanske ni kommer fram till saker som hänt tidigare som ni hållit tillbaka, säger Charlotte Sander och fortsätter:

– Det är en chans att mötas på nytt i relationen. Att stötta varandra, och kanske hitta saker som ni kan ta tag i och åtgärda tillsammans.

LÄS MER: 1 700 skolelever i nytt Metoo-upprop

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset