Nytt eller begagnat. Leasa eller hyra. Alternativen är många när vi ska skaffa bil. Därför tog vi experten Carl-Erik Stjernvall till hjälp för att bena ut för- och nackdelar med fem olika sätt att konsumera bilen.

Att skaffa bil är inte vad det har varit. Tidigare ställdes du inför frågan om du skulle köpa nytt eller begagnat, i dag har leasing, pooler och uthyrning ett finger med i spelet när vi ska välja fordon. 

Carl-Erik Stjernvall är teknisk rådgivare på Motormännens Riksförbund.

– Det vi inte kan undvika att prata om är två saker. Ett: Vad har du för behov? Och två: Hur ser dina ekonomiska förutsättningar ut? Det är inte samma för alla, du måste själv se över din situation och göra en behovsanalys och en ekonomisk kalkyl, säger han.
Det kan låta enkelt att hålla koll på behov och ekonomi, men börjar man gräva i det blir det många frågor. Vilket sätt att konsumera bil är billigast efter mina behov? Vad behöver jag egentligen för bil just nu och vad behöver jag för bil om två år? Det är en hel del du ska ha koll på innan du gör ditt val.

► LÄS MER: Här är dina rättigheter vid verkstadsbesöket

– De fem vanligaste kategorierna, om vi räknar bort tjänstebilen, är att köpa nytt, köpa begagnat, gå med i bilpool, privatleasa eller att hyra bil vid behov. Det är till hög grad vilken nivå av bekvämlighet du vill ha som du betalar för beroende på vilken grupp du väljer att ansluta dig till. Att gå med i en bilpool kan vara billigt, men inte särskilt flexibelt. Medan att köpa nytt kan bli en dyr historia, men tryggt med garanti och väldigt flexibelt.

Många oroar sig för att andrahandsvärdet stört­dyker när man köper nytt, finns det något man ska tänka på kring det?

– Det vanliga är att man tittar på bilens pris och bränsleförbrukning. Sett till den totala kostnaden för bilinnehavet är det viktigare att välja en bil som har ett högt andrahandsvärde, det är det många som glömmer. Ett starkt varumärke och en lite dyrare bil som drar marginellt mer bränsle kan vara mer attraktiv på andrahandsmarknaden den dag du behöver sälja. Ska man ha bilen själv i många år spelar en sådan sak såklart mindre roll.

► LÄS MER: Köpa begagnad bil – expertens bästa tips

Säg att jag vill ha billigast möjliga bilägande, utan att ge dig någon info om min livssituation, hur ska jag tänka?

– Det finns inget generellt svar men om jag ska försöka så tycker jag att du ska undvika en helt ny bil. Köp en två–tre år gammal bil. Och lägg dig lite under din budget för att ta höjd för oförutsedda utgifter, så skulle bilen gå som en klocka känns det bara extra skönt att ha sparat några slantar. Sedan tänker många att det är tryggt att köpa av en bilhandlare, men det finns oseriösa handlare också, så kolla upp att de inte ligger på svarta listan eller har många negativa omdömen.
Erik Hagman

Carl-Erik Stjernvall. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset