Starka dofter kan hjälpa till att hålla myggorna borta. Ett av Yngve Brodins bästa knep är att göra en blomsterkrans och sätta på huvudet. OBS: Bilden är ett montage.
Starka dofter kan hjälpa till att hålla myggorna borta. Ett av Yngve Brodins bästa knep är att göra en blomsterkrans och sätta på huvudet. OBS: Bilden är ett montage.

Ser du fram emot grillkvällar på tomten eller sena kvällar vid vattnet i sommar? Myggexperten Yngve Brodin ger sina bästa tips på hur du slipper myggplågan – och berättar om vilka risker som finns med de olika skydden.

Det finns en rad olika knep som gör att du minskar risken att bli myggbiten. Något fullständigt skydd är dock svårt att få, berättar Yngve Brodin, myggexpert på Naturhistoriska muséet.

– För att vara helt säker måste du täcka dig själv helt med kläder, då kommer inte myggorna åt dig. Allra bäst fungerar ljus klädsel, som stör myggorna extra mycket. Massa kläder kan ju dock bli obekvämt om det är väldigt varmt ute, säger han.

Ett annat bra sätt är att använda myggmedel över alla delar av kroppen som inte är täckt av kläder, men även med det finns det nackdelar.

– Jag är lite försiktig med myggmedel eftersom man inte har koll på hur det påverkar kroppen på lång sikt. Spädbarn ska ju inte använda vissa myggmedel till exempel, eftersom de har så tunn hud, säger Yngve Brodin.

Enligt 1177 Vårdguiden är det viktigt att titta på anvisningarna på förpackningen för att se om myggmedlet kan användas på barn.

Att undvika alkoholen är ett bra sätt att undvika myggen. Människor som dricker öl eller annan sprit får ofta fler myggbett än de som inte gör det.

– När du dricker alkohol utsöndrar kroppen mer koldioxid än vanligt och myggen tycker om koldioxid.

LÄS MER: Experten: Så blir myggsommaren och så skyddar du dig

Se i stället till att lukta något som myggorna inte tycker om – onaturligt. Det är därför en bra idé att använda extra starkt schampo och att ha på extra mycket parfym. Var också noga med att vara ren, eftersom de drar sig till svett och andra naturliga kroppslukter.

Yngve Brodins egna, personliga knep är att använda sig av naturens växter. Han brukar snickra ihop en krans och sätta på huvudet.

– Jag gör kransen av kraftigt doftande växter som pors och skvattram, som finns att hitta vid våtmarker och nära sjöar. För mig fungerar det bra, jag får mycket färre myggbett på huvudet, säger han.

LÄS MER: Stor variant av stickmygga anfaller

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset