Albin Zuccato, informationssäkerhetschef på Sentor, ger sju råd till föräldrar.
Albin Zuccato, informationssäkerhetschef på Sentor, ger sju råd till föräldrar.

Många barn och ungdomar tillbringar mer tid på internet än de gör i skolan eller med familjen. Här är it-säkerhetsexpertens sju råd om hur du kan skydda ditt barn från nätets faror.

Snapchat, Instagram, Kik och Periscope är bara några av alla sociala nätverk som barn och ungdomar använder i dag. 95 procent av barnen mellan 12 och 15 år uppger att de har använt ett socialt nätverk, enligt undersökningen Svenskarna och internet 2015.

►LÄS MER: Läkaren: Så ska du agera om ditt barn svalt något konstigt​

Därför utsätts de också för de risker som finns på nätet – allt från mobbning och grooming till olika former av datavirus. Som förälder är det därför viktigt att informera sina barn om riskerna och hur de kan undvika att utsätta sig för fara.

– Det gäller att få ens barn att förstå att de inte ska chatta och lämna ut information till personer de inte vet vilka de är, precis som de inte ska bli lurade att följa med någon okänd person som stannar till utanför skolgården, säger Albin Zuccato, informationssäkerhetschef på Sentor.

LÄS MER: "Till dig som blir mobbad – du är en superhjälte"

Här är it-säkerhetsexpertens råd till föräldrar:

1. Interagera inte med främlingar

”Påtala vikten av att ditt barn inte under några omständigheter lämnar ut information om sig själv eller låter sig luras att ta bilder eller att skicka videoklipp. Förklara för barnet att det många gånger inte är den personen som de tror att det är som verkligen sitter på andra sidan skärmen.”

2. Påtala vikten av att välja bra lösenord

”Precis som många vuxna väljer barn alldeles för enkla lösenord. Många använder dessutom samma lösenord till flera tjänster på nätet. Det gör det enkelt för många med onda avsikter att komma åt barnets konto. Förklara att det är viktigt att välja lösenord med flera tecken, gärna med över 13 tecken. Ett bra tips är att skapa lösenord i form av meningar som är lätta att komma ihåg, exempelvis ’Ludde är snart 13 år’.”

3. Det finns ingen ångerrätt på nätet 

”Förklara för dina barn att när något publiceras på nätet är det redan för sent att ångra sig. Bilder, filmer, och texter som publiceras finns där för evigt. Även om du raderar din uppdatering finns det fortfarande en möjlighet att någon redan hunnit se den eller sparat ned ditt innehåll. Det är också värt att poängtera att innehåll sprider sig väldigt snabbt på nätet.”

4. Ta en diskussion om netikett

”Ett stort problem bland unga är mobbning på nätet. De syns inte alltid för vuxna men det pågår hela tiden i det tysta. Ta en diskussion med ditt barn om hur man ska bete sig på nätet och vilka saker som inte bör sägas på nätet. Även om ens barn bara upplever att de retas kan den som utsätts uppleva det på helt annat sätt.”

LÄS MER: Så räddar du din Iphone från att dö i kylan

5. Var engagerad i dina barns digitala liv

”Ta del i vad som är hett för stunden. Vilka sociala nätverk använder dina barn? Vilka chattar de med? Vad har de för intressen? Försök följa dina barns aktivitet i den mån det går och försök hålla en öppen dialog kring dina barns användning av olika tjänster och program.”

6. Anpassa barnens internetanvändning

”Det går att på ganska lätta sätt anpassa barnens internetanvändning så att de inte i onödan behöver utsättas för pornografi och sidor med olagligt innehåll. På de flesta webbläsare går det exempelvis att ställa in ett filter för parental control, som filtrerar bort olämpligt material. Det går också att ställa in så att barn måste be om lov hos föräldrar för att ladda ned applikationer till surfplattor och mobiltelefoner. Det går även att förbjuda köp inuti appar så att de inte luras att spendera pengar de inte har.”

7. Installera säkerhetsprogram

”Även om antivirus-program inte ger ett fullständigt skydd är det rekommenderat att installera det på familjens enheter. På så vis går det att undvika att enheter infekteras av skadlig kod. Många antivirus-program ger även möjlighet att begränsa vilka sidor som inte ska tillåtas och om användaren ska ha möjlighet att installera filer.”

Källa: Albin Zuccato, informationssäkerhetschef på Sentor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott