Jan Bolmeson föreläser på temat rikedom i balansekonomi och driver en av Sveriges största bloggar, RikaTillsammans.
Jan Bolmeson föreläser på temat rikedom i balansekonomi och driver en av Sveriges största bloggar, RikaTillsammans.

Funderar du på hur du kan spara pengar åt ditt barn på bästa sätt? Hur bra är egentligen ett sparkonto? Vågar man satsa på börsen? ”Ett barnsparande kan absolut ge god avkastning – så länge du gör det på rätt sätt”, säger Jan Bolmeson, expert inom privatekonomi.

Funderar du på hur du kan spara pengar åt ditt barn på bästa sätt? Hur bra är egentligen ett sparkonto? Vågar man satsa på börsen?

– Ett barnsparande kan absolut ge god avkastning – så länge du gör det på rätt sätt, säger Jan Bolmeson, expert inom privatekonomi.

Alla vill ge sina barn en bra start i livet. Inte minst när det gäller privatekonomi. Men många känner sig osäkra på hur man säkrast och mest effektivt sparar pengar åt sina barn. Att köpa aktier kan verka läskigt, och ett sparkonto på banken är väl omodernt?

”Många av riskerna minimeras av att man låter pengarna vara i fred.”

Jan Bolmeson föreläser på temat rikedom i balansekonomi och driver en av Sveriges största bloggar, RikaTillsammans, och är i januari aktuell med en bok om just barn och barnsparande.

– Du förlorar faktiskt pengar på att ha ett sparande på ett bankkonto. Inflationen äter upp värdet av dina pengar – en hundralapp 1998 var bara värd 82 kronor 2015. Börsen däremot ger fler än 9 av 10 positiva utfall om man ser över en 18-årsperiod, säger han.

 

spargris-2

Långsiktigt sparande

Ska du spara pengar åt dina barn handlar det om ett sparande över en längre tid. Och just tid är en nyckelfaktor, både nrä det gäller utfall, risk och val av sparmetod. Att låta pengarna få växa ostört över en längre tid är något som Jan Bolmeson ofta återkommer till.

– Det är det viktigaste av allt. Många av riskerna minimeras av att man låter pengarna vara i fred. Sannolikheten för ett positivt utfall ökar för varje år man låter pengarna arbeta, förklarar han.

Välj rätt fond

Ska sparandet pågå under en längre period är det aktiefonder som ger bäst avkastning på investerat belopp, menar Jan Bolmeson. Men vilken sorts fonder ska man välja?

– Ska du spara under fem års tid eller längre är billiga och breda indexfonder bland det bästa man kan välja.

Indexfonder är olika sorters fonder som tillsammans följer ett specifikt marknadsindex, till exempel Sveriges eller världens största bolag.

– Banker och rådgivare påpekar ofta att du inte kommer att tjäna mer pengar än genomsnittet om du väljer indexfonder. Det är sant och triggar lätt personer att välja annat i hopp om att slå index. Vi vill alltid göra mer, tjäna mer och ligga i topp, men de flesta studierna visar att de som försöker slå genomsnittet för hur börsen går inte lyckas över tid, avslutar Jan Bolmeson.

5 tips för lyckat barnsparande

  1. Teckna en “Kapitalförsäkring”. Se till att den står i ditt namn med barnet som förmånstagare, annars äger du inte förfoganderätten till pengarna.
  2. Har du flera barn? Spara åt dem i samma kapitalförsäkring – det är mest rättvist. Annars kan slutsumman variera betydligt beroende på hur det ser ut på börsen just det året ni vill plocka ut pengarna.
  3. Investera i billiga indexfonder med avgifter på under 0,5 procent. Välj gärna globala indexfonder.
  4. Rör inte fonderna på minst fem år, helst tio år.
  5. Prata med barnen och lär dem hantera pengar, annars kan en stor summa stjälpa lika mycket som den kan hjälpa.

Jan Bolmesson

I samarbete med Consector.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om pengar