Använd inte tvål inne i slidan. Då skapar du obalans i pH-värdet.
Använd inte tvål inne i slidan. Då skapar du obalans i pH-värdet.

Vaginor är inte smutsiga, så därför behöver de inte intensiv rengöring. De behöver inte detoxa, och inte tightas till. Det kvinnliga underlivet rengör och underhåller sig självt med bara lite öm vård då och då, skriver brittiska Metro.

Experten och gynekologen Nancy Herta från Michigan State University förklarar att det egentligen inte är så svårt att hålla rent i sitt underliv. Och frågan hur man håller könet rent har ett enkelt svar: Man gör inte mycket alls, skriver brittiska Metro.

– Vaginan är ganska bra på att rengöra sig själv. På grund av det låga pH-värde som finns i det kvinnliga underlivet växer det inte mycket bakterier där alls, säger Nancy.

Problemen kommer när man gör någonting för som orsakar obalans i underlivets pH-värde. Och det är många som gör genom att föra in saker i slidan.

►LÄS MER: Myter och fakta om att raka könshåret

Tvål, vatten, parfymer, otvättade sexleksaker, frukt och penisar. Alla de sakerna kan skada pH-värdet och göra så att bakterier växer inuti snippan, vilket i sin tur kan leda till infektioner. Istället för att tvätta insidan av slidan är det bättre att skölja och använda minimalt med intimtvål – enbart på utsidan. Alltså inte tvätta inuti överhuvudtaget, det tar slidan själv hand om, enligt Dr Nancy.

När duschen är klar är det också viktigt att vänta med att ta på sig underkläder tills man är helt torr.

Något som Dr Nancy också påpekar är att flytningar inte är smutsigt. De kommer vara ojämna kring menscykeln, men det är helt normalt och ordnar upp sig av sig självt. Även sperma kan göra att det luktar illa eller ändrar pH-värdet, men kroppens egna magiska verkan ordnar upp det också.

►LÄS MER: Sov naken – undvik svamp i underlivet

De avslutande tipsen från Nancy: Ingen tvål inuti slidan, inga produkter som lovar att göra mirakel mot dofter och stressa inte över flytningar. Snippan löser det själv.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa