P-piller, spiral och kondom är några av alternativen när det gäller preventivmedel.
P-piller, spiral och kondom är några av alternativen när det gäller preventivmedel.

Har du svårt att välja preventivmedel? 
I dag finns en mängd preventivmetoder som passar vid olika behov. Enligt barnmorskan Åsa Enervik är spiral eller p-stav säkrast om du inte vill bli gravid: "De är lång­verkande, sitter på plats och gör sitt jobb".

Vilket preventivmedel som är bäst beror på vilken fas du är i livet. Under vissa perioder är det väldigt viktigt att inte bli gravid, andra gånger kanske det inte spelar lika stor roll.

Enligt barnmorskan Åsa Enervik är det därför viktigt att du funderar på just ditt behov. Spiral och p-stav är långverkande metoder som skyddar och sitter på plats under många år, utan att du behöver tänka på det. P-piller, p-plåster och p-ring är säkra – men här finns ett annat utrymme för glömska. Kondom är det mest effektiva för att skydda sig mot könssjukdomar.

– Utgå ifrån hur viktigt det är med säkerheten. Det är också bra att ha tålamod, ibland tar det tid att hitta den metod som passar, säger Åsa Enervik.

Kan skydda mot cancer

Hon menar att alla läkemedel har biverkningar och sidoeffekter, men att dessa är väldigt individuella. När det gäller preventivmedel kan det exempelvis handla om humör-svängningar, acne eller nedsatt sexlust. Samtidigt kan de som har jobbig pms, svåra menssmärtor eller blöder mycket bli hjälpta av p-piller eller hormonspiral. P-piller kan även skydda mot vissa cancerformer.

LÄS MER: 
Testa dig för könssjukdomar – så fungerar det

– P-pillret har utvecklats och blivit mycket bättre genom året. I dag används minsta möjliga dos hormoner i alla preventivmedel, oavsett om det är p-piller eller hormonspiral. Det finns också en annan bredd, fler valmöjligheter, säger Åsa Enervik.

Prata igenom alternativen

Om du ska välja preventivmedel kan det vara bra att besöka en barnmorska och prata igenom alternativen. I en sådan konsultation kan du ta upp tidigare erfarenheter och få en medicinsk bedömning. Den medicinska bedömningen behövs eftersom det finns riskgrupper som inte bör använda hormonella preventivmedel, exempelvis personer med ärftliga anlag för blodpropp.

Vid konsultationen kan du även ta upp dina farhågor, diskutera biverkningar och sido­effekter.

– Du ska känna dig nöjd och trygg med din preventivmetod. Provar du en metod som inte funkar, så är det bara att gå tillbaka och hitta en annan. Det är viktigt att komma ihåg, avslutar Åsa Enervik.

LÄS MER: Sexologen: Så kan du prata med vården om dina sexuella problem

De säkraste metoderna

P-stav, hormonspiral och kopparspiral skyddar bäst om du inte vill bli gravid. De är användarvänliga och sitter på plats under längre tid. P-piller, p-plåster, p-spruta och p-ring är säkra, men det finns utrymme för glömska.

Pessar och kondom är metoder som kräver en del av sin användare. Kondom är dock ett mycket bra skydd mot könssjukdomar.

Avbrutet samlag är minst säkert.

Källa: Pearl-Index

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset