– När man är ny på arbetsmarknaden har man ju oftast ingen erfarenhet av vad som är standard och vad man ska tänka på, säger Miguel De Freitas på Instajobs.
– När man är ny på arbetsmarknaden har man ju oftast ingen erfarenhet av vad som är standard och vad man ska tänka på, säger Miguel De Freitas på Instajobs.

Hur vet du att du är försäkrad på ditt extrajobb och vad innebär det att ett bemanningsföretag är auktoriserat? Miguel De Freitas på Instajobs ger sina bästa tips för hur du som student på arbetsmarknaden kan se till att du jobbar under schyssta förhållanden.

Bara för att du är tillfälligt anställd på ett företag eller jobbar ett pass i månaden är din arbetsgivare fortfarande skyldig att ge dig ett anställningsavtal. Där ska du kunna läsa när du förväntas jobba, under vilka villkor du ska jobba och vad du får i lön. Miguel De Freitas, medgrundare och VD för Instajobs, arbetar med studentbemanning av extrajobb och menar att det är lika viktigt att känna till sina rättigheter på extrajobbet som på heltidsjobbet som kanske väntar efter examen.

LÄS MER: 5 beteenden som gör dig professionell när du är ny på arbetsmarknaden

– När man är ny på arbetsmarknaden har man ju oftast ingen erfarenhet av vad som är standard och vad man ska tänka på. Men det är ju en hel del att ha koll på för att man ska kunna känna sig trygg och säker, säger Miguel De Freitas.

Innan du skriver på ett anställningsavtal ska du också kolla om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Ett kollektivavtal är egentligen en samling av många olika avtal som bland annat reglerar allmänna anställningsvillkor, lönevillkor, ob-ersättning, pension och trygghetsförsäkring. Ett kollektivavtal på arbetsplatsen menar Miguel De Freitas är en garanti för att du omfattas av rättvisa villkor.

– Sedan finns det arbetsgivare som har valt att inte teckna kollektivavtal av olika anledningar. Då behöver man själv ha bättre koll på vad som gäller. Man måste titta på vad som är en marknadsmässig lön för jobbet man gör och om det stämmer överens med lönen man får. Vidare behöver man själv ta ansvar för att stämma av vad som gäller kring exempelvis pensionsavsättning, övertidsersättning, ob-ersättning och försäkringar på arbetsplatsen.

Om du har ett extrajobb som är kopplat till vissa risker, till exempel om du lyfter tunga varor på ett lager, menar Miguel De Freitas att det är viktigt att du har koll på två saker. Dels har du rätt till den utbildning och de redskap du behöver för att utföra jobbet på ett säkert sätt, dels ska du vara försäkrad genom jobbet om något skulle hända.

LÄS MER: Gamla studenten listar: 5 viktiga saker att tänka på innan du söker en YH-utbildning

Enligt Miguel De Freitas är det vanligt att studenter extrajobbar på bemanningsföretag eftersom det ofta innebär flexibla arbetstider som är lätta att kombinera med skolan.

– Men innan man börjar jobba är det bra att kolla upp att företaget är ett auktoriserat bemanningsföretag eftersom det kan vara en kvalitetsstämpel. Då är det helt säkert att det finns försäkringar, kollektivavtal och schyssta villkor.

 

Miguel de Freitas listar: 5 viktiga begrepp du bör läsa på om innan du tackar ja till ett extrajobb

Kollektivavtal

Innan du börjar jobba ska du fråga arbetsgivaren om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Om det finns omfattas du av försäkringar och du vet att du får pensionsavsättning i enlighet med din ålder och rätt till lönehöjning i enlighet med nivåerna för kollektivavtalet. Om det inte finns på arbetsplatsen kan arbetsgivaren fortfarande ha försäkringar och liknande villkor som i ett kollektivavtal , men det är då upp till dig själv att kontrollera vad som gäller.

Bemanningsföretag

Många studenter jobbar för bemanningsföretag eftersom de ofta har gott om extrajobb. Undersök om bemanningsföretaget där du ska jobba är auktoriserat. Det är ett bevis på att det bland annat finns kollektivavtal på jobbet.

CSN-stöd

Du får ha en inkomst upp till ett visst belopp samtidigt som du pluggar och får studiemedel. Det här beloppet kallas för fribelopp och om du tjänar mer än fribeloppet har du inte rätt att få samma summa i studiemedel från CSN längre. Kolla upp vad ditt fribelopp är innan du börjar jobba.

Anställningsavtal

Oavsett om du bara hoppar in och extrajobbar några timmar under en dag har du rätt att få ett anställningsavtal. En chef ska aldrig ursäkta sig med ”Det blir så stressigt idag, vi skriver på kontraktet senare”.

Arbetsmiljö

Se till att du får en genomgång av och rätt utbildning i hur ditt jobb ska gå till på arbetsplatsen. På så vis vet du vad som förväntas av dig och riskerna för att du ska skadas på något sätt i arbetet minskar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset