Om björken blommar, din näsa rinner och ingen i din närhet är förkyld är du förmodligen pollenallergiker.
Om björken blommar, din näsa rinner och ingen i din närhet är förkyld är du förmodligen pollenallergiker.

Symptomen för pollenallergi och förkylning är förvillande lika. Med hjälp av specialistläkaren Irina Khal reder Metro ut vilka symptom som avslöjar vad du lider av.

– Kommer symptomen med rinnande näsa och kliande ögon pang bom när pollensäsongen drar igång och ingen i din omgivning är förkyld kan du vara ganska säker på att du är allergisk, säger Irina Khal, specialistläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhusets allergimottagning i Göteborg.

► LÄS MER: Varning: Höga halter av pollen i stora delar av landet

Men symptomen kommer inte alltid pang bom utan smygande. Enligt Irina Kahl kan det därför vara lurigt att avgöra om det är allergi eller inte första gången man drabbas.

– Om du inte har de typiska symptomen för förkylning som feber och ont i halsen är det förmodligen pollen, säger Irina Khal.

Pollenallergi ger aldrig feber eller ont i halsen. Pollenallergi kännetecknas enligt 1177 Vårdguiden av rinnande och täppt näsa, kliande ögon, nysningar och trötthet. Förkyld kan du bli året runt medan pollensäsongen pågår från vår till sen höst.

Pollensäsongens längd varierar dock beroende på vari landet du bor och vilken eller vilka pollenallergier du har.

– Björkpollen kommer på våren, gräspollen till sommaren och gråbopollen till hösten och de kan såklart även överlappa varandra, säger Irina Khal.

► LÄS MER: Deborah, 51, var allergisk utan att veta om det – fick ångest och ville dö

Den som lider av björkpollenallergi kan enligt Irina Kahl även lida av korsallergier. Enligt 1177 Vårdguiden är två av tre björkpollenallergiker överkänsliga mot till exempel nötter, soja, äpplen och så kallade stenfrukter. Detta eftersom det finns ämnen i dessa livsmedel som påminner om de allergiframkallande ämnena i björkpollen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset