Gå upp tidigt och bli framgångsrik, glad och produktiv. Det rådet får läsaren i en artikel på sajten Modette.se. Men sömnexperten Björn Hedensjö sågar sjupunktslistan med anlednignar till att du borde bli en morgonmänniska.

I artikeln presenteras påståenden som ”Du blir mer produktiv”, ”Du blir lyckligare”och ”Du blir mindre distraherad på morgonen” som argument för en tidig start. Det fick författaren och psykologistudenten Björn Hedensjö att reagera kraftigt och i en serie twittermeddelanden sågar han argumenten ett efter ett.

Morgonmänniska är ingenting du ”blir” menar Björn Hedensjö, som skrivit boken ”En perfekt natt” om just sömn.

– Det är en populär uppfattning att man väljer om man är kvälls eller morgonmänniska, men i själva verket är det en nedärvd genetisk tendens, säger Björn Hedensjö.

Han menar att det finns en uppfattning att det skulle vara bättre att vara morgonpigg som genomsyrar samhället och gör livet surt för kvällspigga. 

– Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara bättre att vara morgonmänniska, det är en norm som har rötter i bondesamhället men i dag har vi elektriskt ljus.

Men det är inte bara de morgontrötta som kan berövas sömn av samhällsnormerna, på helgerna när normen säger att vi ska vara uppe sent om umgås är det de morgonpiggas tur att våndas.

– De drabbas av en form av socialt jetlag.   

I skolan ställer den tidiga normen till det särskilt mycket eftersom dygnsrytmen förskjuts framåt i tonåren för att sedan börja gå tillbaka runt 20-strecket, något få skolor tar hänsyn till när de planerar lektioner. 

Även om debatten ofta handlar om morgon och kvällsmänniskor är det inte så enkelt, menar sömnexperten. Det finns människor som är extremt morgonpigga och de som är väldigt trötta – men också allt däremellan. 

– Det är normalfördelat i befolkningen med tidiga typer, sena typer och de mittemellan, sen finns det personer som inte har lika stort sömnbehov och därför inte drabbas så hårt av omställningar.

 

 

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset