Expert Sven-Erik Alhem sågar polisens svar till JO.
Expert Sven-Erik Alhem sågar polisens svar till JO.

En misstänkt våldtäktsman undkom efterlysning i nästan fem år – trots att han var häktad i sin frånvaro. Efter Metros granskning av fallet inledde JO en undersökning, och nu medger polisen att det finns ”anledning att se över rutinerna”. Ett svar som direkt får kritik: ”Svaret till JO låter väldigt svamelaktigt”, säger rättsexpert Sven-Erik Alhem.

Hanteringen av färjevåldtäkten har fått massiv kritik på grund av tidsåtgången. Den här veckan väntas samtliga inblandade myndigheter inkomma med sina svar till Justitieombudsmannen, JO.

Polisens svar kom i går – och kallas redan ”häpnadsväckande irrelevant” av experten Sven-Erik Alhem.

Det utdragna rättsfallet gäller en kvinnan som anmälde att hon våldtagits under en Ålandskryssning i juli 2010. I februari 2012 lämnades  en stämningsansökan in mot den misstänkte gärningsmannen. Han häktades senare i sin frånvaro. Ärendet lämnades vidare till polisen för att mannen, i dag 33 år, skulle efterlysas.

Först i november 2016 – nästan fem år senare – upptäckte polisen att mannen var häktad i sin frånvaro, och han efterlystes.

Med anledning av Metros granskning av fallet beslutade JO att utreda ärendet.

LÄS MER: Rättsexperten om den bortglömda våldtäkten: Aldrig hört något liknande

Polisen skriver bland annat i sitt yttrande att ”det har inte varit möjligt att närmare utreda vilka rutiner som var gällande under 2012 i dåvarande Nacka polismästardistrikt”.

Nacka är nu en del av polisområde Stockholm syd.

Då 33-åringen slutligen efterlystes, upprättades dock inte något ärende i systemet PÄr (Polisens ärenderutin), enligt polisens yttrande.

I april förra året fick polisen av åklagaren adressuppgifter till 33-åringen. Men ”det saknas anteckning om huruvida adressuppgiften vidarebefordrades till handräckningsgruppen i polisområde Stockholm syd, där den aktuella adressen var belägen”, skriver polisen vidare. Adressen gick till en butik och polisens gruppchef ”har vidare meddelat att man av resursskäl i normalfallet inte vidtar spaningsåtgärder avseende den typ av adressuppgift som inkom 2017”.

33-åringen greps inte men dök upp vid rättegången i september förra året. Då beslutade rätten att han inte längre skulle vara häktad i sin frånvaro.

LÄS MER: Våldtäktsdom dröjde 2628 dagar efter polistabbe

I sitt yttrande är polisen självkritisk och skriver: ”Polismyndigheten är dock kritisk till att det inte upprättades något ärende i PÄr då efterlysningen gjordes 2016 och till att polisområde Stockholm citys rutiner inte har dokumenterats skriftligen. Polismyndigheten anser också att polisområdets rutiner framstår som sårbara”.

Polisen kommer fram till att ”det finns därför anledning att se över rutinerna vid polisområde Stockholm city” och ”vidta åtgärder som kan bidra till att liknande situation, där nödvändiga registreringar inte vidtas, inte inträffar igen”.

– Svaret till JO låter väldigt svamelaktigt. Det är häpnadsväckande att man svarar så här fullständigt irrelevant. Det är bättre att säga att vi beklagar djupt den fadäs som inträffat inom polismyndigheten och inte skylla ifrån sig, säger Sven-Erik Alhem, förbundsordförande för Brottsofferjouren Sverige och tidigare överåklagare.

Om att polisen anser att det finns anledning att ”se över rutinerna”, säger han:
– Det svaret är väldigt förekommande i dag, men det är ingen ursäkt. Man får väl se till att man har rutiner som möjliggör att man sköter sin kärnverksamhet.

I oktober förra året friades 33-åringen för våldtäkt då tingsrätten bland annat pekade på att ord stod mot ord. Åklagaren har överklagat den friande domen.

Bild ur polisens förundersökning.

Tidslinje:

2008: Mannen gör sig skyldig till sexuellt ofredande och olaga försäljning av tobaksvaror.

2009: Mannen får avslag på sin asylansökan och ska lämna landet.

Juli 2010: En kvinna ska ha utsatts för en våldtäkt under en tur med en Ålandsfärja.

Februari 2012: Åklagaren lämnar in en stämningsansökan om våldtäkt till tingsrätten.

Mars 2012: Mannen häktas i sin frånvaro och tingsrätten lämnar informationen vidare till polisen, enligt en notering vid tingsrätten, för att han ska efterlysas och gripas.

Oktober 2015: Mannen stoppas för fortkörning i Huddinge kommun söder om Stockholm. Han får 3600 kronor i böter, men får köra vidare.

November 2016: Polisen säger sig inte ha någon information om att mannen är häktad i sin frånvaro. Nu efterlyser polisen honom.

Mars 2017: Tingsrätten meddelar åklagare att de ”av förbiseende inte utfärdat stämning” mot mannen. Med hjälp av uppgifter från Migrationsverket försöker rätten informera honom om stämningen.

September 2017: Rättegången mot mannen hålls, och rätten beslutar att han inte längre ska vara häktad i sin frånvaro

Oktober 2017: Mannen frias för våldtäkten, men åklagaren överklagar den friande domen till hovrätten. Justitieombudsmannen inleder en granskning mot polisen, åklagaren och Nacka tingsrätt, efter att ha läst artiklar om fallet i Metro.

Tingsrätten/JO

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset