Stefan Löfvens Socialdemokraterna blev största parti. Men partiet har aldrig tidigare haft ett så dåligt valresultat.
Stefan Löfvens Socialdemokraterna blev största parti. Men partiet har aldrig tidigare haft ett så dåligt valresultat.

Socialdemokraterna ser ut att göra sitt sämsta valresultat på över 100 år. Samtidigt har partiets egna reformer bidragit till att dränera partet på väljare, enligt Anders Lidström, professor i statsvetenskap. Metro söker svar på hur Socialdemokraterna förlorade sin särställning i svensk politik.

Var är Stefan Löfven?

En efter en kliver partiledarna upp på scenen under sina partiers valvakor. Med idel leenden försöker de framstå som vinnare i ett val där allt fortfarande är oklart. Nu är det bara en person kvar. Statsministern.

Klockan närmar sig 00.30 innan Socialdemokraternas partiledare äntligen äntrar scenen på valvakan på Färgfabriken i Stockholm.

Iklädd mörkgrå kostym och en röd- och vitmönstrad slips tackar Stefan Löfven valarbetarna och manar till eftertanke och lugn. Mitt i talet passar han på att sticka in en liten kommentar om Socialdemokraterna som parti.

Det finns de som påstår att Socialdemokraterna tror att vi fortfarande har egen majoritet. Nej. Det är fel.

– Det finns de som påstår att Socialdemokraterna tror att vi fortfarande har egen majoritet. Nej. Det är fel. Vi är högst medvetna om det nuvarande politiska landskapet med åtta partier i hård konkurrens om de här mandaten.

28,4 procent. Det låg partiets preliminära valresultat på under valnatten.


Borta är partiet som ofta fick 40-50 procent av rösterna. Som kunde bilda en egen majoritet och hade en särställning i svensk politik. På scenen står partiledaren för Sveriges största parti. Ett parti som numera i mångt och mycket är som alla andra.

Socialdemokraterna har inte haft ett valresultat på under 30 procent sedan vi fick demokrati och allmän rösträtt.

Många socialdemokrater kanske till och med drar en lättnadens suck efter årets val. Det kunde ju vara ännu värre. I en del opinionsundersökningar innan valet hamnade partiet på runt 22 procent.

– Det blev inget stort tapp sedan förra valet, när partiet fick 31 procent. Och regeringspartiet tappar ofta. Men det är det sämsta valresultatet på 100 år. Man måste ha båda de tankarna i huvudet samtidigt, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Den långsiktiga trenden håller i sig. Socialdemokraterna minskar stadigt i väljarstöd. Hur har då partiet, som hade en unik position i svensk politik, kunnat sjunka så lågt i väljarstöd?

LÄS MER: SD:s valmiss – får inte fylla upp alla stolar

Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet. Foto: Mattias Pettersson.

Utveckling som missgynnar socialdemokratin

Anders Lidström, professor i statsvetenskap på Umeå universitet, har hittat fem stora strukturförändringar i samhället som han menar förklarar 75 procent av partiets långsiktiga tillbakagång under de senaste fyrtio åren.

Det handlar om ett minskat antal människor som jobbar inom industrin, en ökad urbanisering, högre utbildningsnivå, att människor fått det materiellt bättre ställt och att den sociala pressen som förr kunde finnas att rösta på Socialdemokraterna i deras starka fästen nu är borta.

Alla dessa faktorer har bidragit till att Socialdemokraterna fått färre väljare, enligt Anders Lidström.

Att socialdemokratin skulle behålla en lågutbildad befolkning bara för att vinna val finns ju inte på kartan.

– Det som gynnade socialdemokratin i samband med industrisamhällets framväxt fram till 60-talet har nu förbytts i en utveckling som missgynnar socialdemokratin, säger han.

Ironiskt nog har Socialdemokraterna själva jobbat för, eller i alla fall inte motarbetat, flera av de här förändringarna. Socialdemokraterna har exempelvis arbetat för att arbetarklassens barn ska kunna studera.

– Men med utbildning har det blivit mer individualiserade attityder. De personerna, eller deras barn och barnbarn, har inte längre röstat på Socialdemokraterna. Samtidigt har det inte funnit något alternativ. Att socialdemokratin skulle behålla en lågutbildad befolkning bara för att vinna val finns ju inte på kartan, säger Anders Lidström.

”Man hamnar i en existensiell kris”

Statsvetare Jonas Hinnfors ser en annan anledning till Socialdemokraterna minskat i väljarstöd. Socialdemokraternas framgång har varit starkt sammanlänkad med stora välfärdsreformer som ett svar på människors oro inför framtiden. Men mellan 1985 och 1995 hände någonting. Partiet ändrade kurs.

Man fick ett gryende skatteuppror i de egna leden.

– Partiledningen kom fram till att den offentliga sektorn blev dyrare och dyrare, de fick kritik för att den offentliga sektorn var ineffektiv och man fick ett gryende skatteuppror i de egna leden, säger han.

I stället för att fortsätta med nya, stora välfärdsreformer började partiet administrera och effektivisera det som redan fanns. I takt med att de riktigt stora välfärdsreformerna uteblivit har partiet samtidigt sakta dränerats på väljare, menar Jonas Hinnfors.

– Det här kanske var helt nödvändigt, det är svårt att säga. Men man hamnar i en existentiell kris, säger Jonas Hinnfors.

LÄS MER: Tre experter: Så ser Sverigedemokraterna ut under ytan

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Foto: Linnea Johansson.

Förlorar LO-väljare till Sverigedemokraterna

Samtidigt har Socialdemokraterna missgynnats av att Allianspartierna till stor del accepterat välfärdsstaten, enligt Hinnfors. När partierna närmat sig varandra har andra konfliktytor kunnat få utrymme, som rör exempelvis den gröna rörelsen och invandrings- och integrationsfrågor.

Socialdemokraterna har även haft stora problem med att de förlorat bland annat LO-väljare till Sverigedemokraterna. I takt med att välfärdssatsningarna sinat har Sverigedemokraterna tagit Socialdemokraternas vision till sin egen. Partiet lovar en välfärd som den var en gång i tiden – bekostat genom en strikt invandringspolitik, säger Jonas Hinnfors.

– Det är svårt för Socialdemokraterna att hantera eftersom man skjuter in sig på välfärdsfrågor via invandring.

Samtidigt är inte socialdemokraternas nedgång unik för Sverige. Samma trend märks i hela Europa. I många andra länder har Socialdemokraterna klarat sig ännu sämre.

Socialdemokraternas nedgång började på många håll i Europa redan på 70-talet, och många partier mötte kraftiga fall i samband med finanskrisen 2008-2009.

Statsminister Stefan Löfven under sitt tal på Socialdemokraternas valvaka. Foto: IBL.

Värsta scenariet: En socialdemokratisk kollaps

I vissa länder har det gått så långt som till en socialdemokratisk kollaps. I Frankrike blev Socialistpartiet, PS, i stort sett utraderade i parlamentsvalet förra året där partiet tappade hela 6 miljoner röster jämfört med 2012. Även i Nederländerna gick Socialdemokraternas motsvarighet där, Arbetarpartiet PvdA, mot ett katastrofval förra året där de bara fick 5,7 procent av rösterna.

– Det svenska valet visade att den utvecklingen är svårt att förändra. Det delar man med många socialdemokratiska partier i Europa, säger Jonas Hinnfors.

I valet 2018 förvånade två saker Anders Lidström, att Socialdemokraterna tappade så pass mycket i stöd vid Norrlandskusten, och att partiet fick ett högre stöd än väntat i Storstockholmsområdet.

Egentligen talade det mesta för en fortsatt minskning i Stockholm. De faktorer som driver på nedgången generellt är väldigt mycket starkare i Stockholmsområdet.

– Egentligen talade det mesta för en fortsatt minskning i Stockholm. De faktorer som driver på nedgången generellt är väldigt mycket starkare i Stockholmsområdet, som urbanisering och många kommuner med en hög utbildningsnivå, säger han.

Anders Lidström tror på tre olika scenarier för Socialdemokraterna framöver. Partiet skulle långsamt kunna fortsätta att minska i väljarstöd. Om partiet fortsätter minska på samma sätt skulle Socialdemokraterna vara helt borta om 90 år, säger han.

Partiet har dock även framgångssagor i Sverige, platser där Socialdemokraterna fortfarande har ett stort stöd. Om partiet identifierar och kan använda sig av framgångsfaktorerna från de områdena kanske utvecklingen kan brytas.

Det tredje och mest drastiska scenariot skulle vara en kollaps för Socialdemokraterna även i Sverige.

– Men jag tror att den svenska socialdemokratin har den självinsikt och den överlevnadsförmåga som behövs, säger Anders Lidström.

Per Albin Hansson ledde Socialdemokraterna till partiets högsta valresultat någonsin, på 53,8 procent 1940. Foto: IBL.

”Man måste släppa taget om det som var förr i tiden”

Jonas Hinnfors tror att Socialdemokraternas större fokus på välfärd kan ha räddat några procent till partiet i slutet av valrörelsen. Partiet lovade bland annat en familjevecka, med en veckas extra ledighet per förälder och år för barn mellan 4 och 16 år.

Man måste släppa läget som var förr i tiden och verkligen tänka på förutsättningarna som är i dag.

– Det är något som ligger i närheten av en av partiets gammeldags reformer. Det är något nytt, sedan om det är kraftfullt nog får man nog lämna åt väljarna.

På valnatten avslutade Stefan Löfven sitt valvaketal med att höja ett fång röda rosor till publikens jubel. Precis som de flesta andra partiledarna hyllades han som vinnare denna ovissa valnatt.

Anders Lidström tror att Stefan Löfven gjorde rätt som underströk partiets nya position i sitt tal på valnatten.

– Det tror jag är en viktig del av den socialdemokratiska självinsikten. Man är ett parti som alla andra. Att man sedan är det största partiet är ju kul för partiet. Men man måste släppa läget som var förr i tiden och verkligen tänka på förutsättningarna som är i dag, säger han.

Här var Socialdemokraterna starkast och svagast valet 2018

Socialdemokraternas starka fästen valet 2018

Munkfors i Värmlands län: 52,3 procent

Piteå i Norrbottens län: 47,5 procent

Hagfors i Värmlands län: 47, 5 procent

Socialdemokraternas svaga fästen valet 2018

Danderyd i Stockholms län: 8 procent

Vellinge i Skåne län: 10,6 procent

Lidingö i Stockholms län: 12,3 procent

Källa: Valmyndigheten. Valresultatet är preliminärt och kan komma att ändras.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. Foto: IBL.

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad om…

…. partiets sämsta valresultat på 100 år.

– Självklart hade jag önskat ännu mer, men vi har ett helt annat politiskt landskap idag än för bara tio år sedan. Sett till de högervindar som blåser över Europa och att partier i regeringsställning ofta tappar stöd tycker jag att vi presterat bra.

… kritiken mot att partiet inte genomför lika stora välfärdsreformer längre.

– Att vi skulle sakna stora reformer stämmer inte. Vi gick till val på omfattande välfärdssatsningar, till exempel bättre pension och stora satsningar på sjukvården. Vi vill också införa vår reform ”Familjeveckan” där föräldrar får en extra veckas ledigt varje år med sina barn, som ett nästa steg i vårt välfärdsbygge.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset