Att du inte blir brun om du använder en hög solskyddsfaktor en av de vanligaste myterna, menar hudvårdsexperten Hanna-Louise Widberg på Yves Rocher.
Att du inte blir brun om du använder en hög solskyddsfaktor en av de vanligaste myterna, menar hudvårdsexperten Hanna-Louise Widberg på Yves Rocher.

Kan en solkräm bli gammal? Vad är UVA? Och hur ofta ska man egentligen smörja in sig? Hanna-Louise Widberg, hudvårdsexpert och training manager på Yves Rocher, reder ut frågor, myter och missförstånd om solskydd.

Vad innebär SPF, UVA och UVB?

– UVB är strålar som bränner ytan på huden. UVA är de strålar som tränger längre in och ger skador som rynkor till exempel, de kallas ”de farliga” strålarna. SPF står helt enkelt för solfilter. När det står SPF 30 så är det ett 30-gradigt skydd mot UVB. Sen ska en solskyddsprodukt ha logga med UVA i en ring för att visa att den uppnår tillräckligt med UVA-skydd.

Vilken är den vanligaste myten om solskydd?

– ”Man blir inte brun om man använder en hög solskyddsfaktor” är väl den vanligaste. Visst blir du brun, men du slipper att bli bränd. Du skyddar dig samtidigt mot de skador som solens UVA-strålar ger dig som pigmentförändringar, rynkor och en ökad risk för att utveckla någon form av hudcancer om du bränner dig.

LÄS MER: Bränt dig i solen? Här är kurerna som fungerar – och de som inte gör det

Vilken solskyddsfaktor ska jag använda en solig dag i Sverige kontra i Grekland?

– Ozonlagret blir tunnare och därför blir det allt viktigare att smörja in sig ordentligt. I Sverige bör du börja lite högre med faktor 25-30 de första dagarna, när huden vant sig kan du gå nedåt till 15. En solskyddsfaktor under 10 är inte bra då det är viktigt att du skyddar dig mot skadliga strålar. Samma sak gäller i Grekland, men då ska du tänka ett steg högre. Börja med faktor 50 och gå sedan nedåt till 20.

Hur ofta ska man smörja in barn?

– Små barn under 1 år ska helst inte vara i solen alls. Lite äldre barn ska gärna undvika solen när den är som starkast mellan 11-15. Klä på barnen med hatt, tunna badkläder och smörj ordentligt med hög faktor minst en gång i timmen.

Kan en solkräm bli gammal?

– Man bör inte använda en solskyddsprodukt för länge, max ett år om den är påbörjad. Om solkrämen är gammal är det vanligaste att formulan gulnar eller ändrar konsistens och doft. Kolla alltid bäst-före-datum.

LÄS MER: Solskyddsfaktorn lurar dig: Ger oss falsk trygghet

Vad ska man göra om man bränner sig?

– Använd inte allt för feta produkter det första du gör. Huden behöver fukt och lugnande, inte fett. Många after sun innehåller exempelvis aloe vera, vilket är lugnande och fuktgivande. Det finns även gamla husmorsknep som att lägga på yoghurt, vilket kan fungera ganska bra! Är det riktigt illa ska du uppsöka läkare.

Fungerar en vanlig dagkräm med SPF som skydd?

– Något som många tror på, men som är farligt, är att man kan använda en vanlig dagcrème med SPF när man ska sola. Men oftast innehåller inte en dagcrème något skydd mot UVA, som är de farligare strålarna. En dagcrème går inte under samma regler som en ”riktig” solskyddsprodukt. SPF 20 är ett 20-gradigt skydd mot UVB. Det säger inget om UVA-skyddet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset