Båtexperten Fredrik Olsson ute på sjön. Han tycker att man inför köpet först och främst ska fundera på vilken typ av båt man vill ha.
Båtexperten Fredrik Olsson ute på sjön. Han tycker att man inför köpet först och främst ska fundera på vilken typ av båt man vill ha.

Drömmer du om att tillbringa sommaren bland kobbar och skär? Båtsäsongen börjar sakta närma sig – och vi bad en expert om tips till den som funderar på att skaffa båt.

Båtintresset är stort i Sverige och snart inleds båtmässan Allt för sjön i Stockholm. Efter värmeböljan förra sommaren är det nog många som längtar till livet på sjön igen och en del kanske funderar på att skaffa båt själva. Att bli båtägare behöver dessutom inte kosta en för­mögenhet – i dag kan man göra en riktigt bra affär när man köper begagnat. Det menar Fredrik Olsson, chefredaktör på Praktiskt Båtägande.

Vad ska man ha i åtanke om man funderar på att köpa båt?

– Fundera först på dina behov och ta reda på vilken båt som passar dig. Vill du segla eller köra motorbåt? Ska du främst göra korta dags­utflykter eller längre turer med övernattningar? En större båt kan vara bättre i grov sjö medan en mindre är mer lättmanövrerad.

Finns det något vanligt misstag som många nybörjare gör till sjöss?

– Jag skulle snarare vilja vända på det och säga att man inte ska vara så rädd för att begå mindre misstag, det gör alla någon gång. Genom att ha respekt för elementen och visa respekt för andra på sjön kommer man långt.

LÄS MER: Saker att tänka på när det är dags för sjösättning

När behöver man ­skepparexamen?

– I dag kallas det kustskepparintyg och det behöver man för att få köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter eller bredare än 4 meter. De flesta väljer en mindre båt och då kan det vara bra att ta förarintyg för fritidsbåt, en kurs där man lär sig det mest grundläggande när det gäller navigation och säkerhet till sjöss.

Hur går man tillväga för att få båtplats?

– Ring runt till privata båtklubbar – trägen vinner. Det finns båtplatser att få tag på även om det kanske i början inte blir det närmaste alternativet. Ställ dig även i kommunala köer.

LÄS MER: Fem tips: Så sparar du tusenlappar när bilen ska in på verkstaden

Expertens tips inför ditt båtköp

• Ta hjälp av en båtbesiktningsman om du ska köpa en dyrare båt.

• Provkör båten om det är möjligt. Om du ska köpa en begagnad båt som står på land bör du kontrollera skicket extra noga, framför allt motor och drev. Se också till att motorn inte är större än vad båten är godkänd för.

• Se alltid till att få med serviceboken. Ställ många frågor till säljaren.

• Kontrollera akterspegeln extra noga, helst med en fuktmätare. Kom ihåg att kolla skrov och steglister.

• Känner du dig osäker? Avvakta tills du är 100 procent säker.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Båt