Att välja gymnasieskola kan kännas jobbigt och svårt. Studie- och yrkesvägledaren Annika Karlsson ger sina bästa tips kring vad du ska tänka på när du börjar gymnasiet.
Att välja gymnasieskola kan kännas jobbigt och svårt. Studie- och yrkesvägledaren Annika Karlsson ger sina bästa tips kring vad du ska tänka på när du börjar gymnasiet.

Det är vanligt att oroa sig inför första dagen på gymnasiet. Kommer jag att trivas, hitta nya kompisar och klara tempot i utbildningen? Frågorna är många. Studie- och yrkesvägledaren Annika Karlsson, på Pauliskolan i Malmö, hjälper dig med goda råd och tips på vägen.

Studie- och yrkesvägledarnas uppgift är att ge alla elever en bra och nyanserad bild av de möjligheter som finns.

LÄS MER: Fyra tips – tänk på det här när du väljer gymnasium

Annika menar att det är viktigt att vara seriös med gymnasievalet och att det bästa du kan göra är att verkligen tänka igenom vad du vill.

– I vissa fall går det att ändra sig, men det bästa är att samla på sig så mycket information som möjligt. Var lyhörd och välj det du själv vill, välj inte utifrån vad dina kompisar tycker. Men det kan vara bra att diskutera igenom ditt val med personer som känner dig på djupet, säger Annika.

Alla skolor har öppna hus där elever och föräldrar kan få bra information om de olika programmen. Det finns också möjlighet att skugga befintliga elever på olika skolor och på så sätt få följa med in i klassrummen, träffa lärarna och få en känsla för hur utbildningen är utformad. 

LÄS MER: Här är expertens bästa tips inför gymnasievalet

En av de största skillnaderna mellan grundskola och gymnasium är kursutformningen.

– I grundskolan har du möjlighet att höja dina betyg under ett helt år och kanske lägga in en extra växel när högstadiet närmar sig sitt slut. I gymnasiet betygssätts du istället kontinuerligt, vid varje avslutad kurs. På vissa utbildningar kommer det första betyget redan innan första jullovet.

Flera grundskolor präglas av en intim miljö där många känner varandra. När du börjar gymnasiet kan skolan vara större med fler elever och lärare, och fler lokaler att hitta till. Att vara ny kan vara både spännande och oroande på samma gång.

– I dag finns det dock stora möjligheter att lära känna klassen redan innan skolstart tack vare sociala medier. Mitt bästa tips till elever som känner sig nervösa inför skolstarten är att vara öppet sinnade. Tänk på att alla känner exakt likadant, avslutar Annika Karlsson.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om gymnasium