Hemförsäkring är något som de flesta har idag, vare sig man bor i en hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå ger här sina bästa tips på hur du kan få ner priset på din hemförsäkring.

– Det första du ska göra är att utgå ifrån vad du har för behov och vad för typ av försäkring du behöver. Om du exempelvis är student eller pensionär är det bra och välja en hemförsäkring som vänder sig till just dem eftersom de är anpassade, säger Peter Stark, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

I samband med att du väljer hemförsäkring får du också ofta välja tillägg till din försäkring. Starks bästa tips är att satsa på ett allrisktillägg som också kallas drulle.

– I stället för att köpa en försäkring för en viss pryl är det bättre och köpa ett allrisktillägg som täcker alla saker. En försäkring för en enskild pryl är bättre, sett till att du får högre ersättning om något händer, men den är väldigt dyr.

►LÄS MER: Mäklarna reder ut: Ska man köpa eller sälja lägenheten först?

När du tecknar en hemförsäkring får du uppskatta hur mycket sakerna i ditt hem är värda. Du kan välja från cirka 100 000 kronor och uppåt.

– Om du har en ersättning på 100 000 kronor så blir avgiften lägre än om du har en högre ersättning. Kolla över värdet på dina saker så att du inte betalar för mycket.

Alla bolag gör olika när de räknar ut vad du ska betala för din hemförsäkring och enligt Peter Stark är det bra att ta reda på vad bolagen faktiskt utgår ifrån.

– Exempelvis kan din adress påverka ditt pris. Om du bor på en inbrottsdrabbad gata eller i ett lugnare område så varierar priserna.

►LÄS MER: Experten: Så mycket kostar en olycka om du inte har hemförsäkring

Genom att ha alla fakta kan det vara lättare för dig diskutera priset på din hemförsäkring med ditt försäkringsbolag. Andra saker som också är bra att kolla är om försäkringsbolagen har några erbjudanden eller rabatter.

– Om du har en säkerhetsdörr, gallergrindar eller ett larm hemma kan det dra ner priset. Men det skiljer sig mellan de olika försäkringsbolagen och därför kan det vara bra att kolla upp.

Peter Starks sista tips för att sänka priset på din hemförsäkring är att samla alla dina försäkringar.

– Om du exempelvis har en bilförsäkring och barnförsäkring är det bra och samla alla försäkringar i samma bolag. Då kan det bli billigare.

►LÄS MER: Mäklarna: Då ska du sälja din lägenhet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset