Det är inte bra att befinna sig i en bubbla när man vill vara källkritisk. Här ger internetrådgivaren Joakim Jardenberg tre tips för hur man kan ta sig ur sin bubbla när man letar efter information.

Det pratas en hel del om filterbubblan. Den kallas för en ”bubbla” eftersom den bygger på den vardagliga och osynliga anpassningen som sker för var och en av oss på internet, förklarar Joakim Jardenberg i videon ovan.

Tre tips för hur man tar sig ur filterbubblan

  1. Surfa anonymt när du gör dina sökningar. Det är långt ifrån en heltäckande lösning, men tar dig en bit på vägen på ett enkelt sätt. I webbläsaren Chrome heter läget ”Inkognitofönster”, i Safari för Mac heter den ”Privat fönster”, i andra webbläsare något liknande.
  2. Använd sökmotorn DuckDuckGo. Den ger färre resultat än Google, men den ger samma resultat för alla. DuckDuckGo finns även som app till din telefon.
  3. Facebook då? Där är bästa knepet att gå med i grupper som diskuterar det du är nyfiken på. Använd sökfunktionen i Facebook för att hitta rätt, och leta efter de grupper som inte håller med dig.

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om källkritik