Att betala räkningar med kreditkort har länge varit vanligt i USA. Nu sprids konceptet snabbt i Sverige – men tjänsten kan bli en skuldfälla, menar experten.

Jonas Ekströmer/TT

Sms-lån är ett dåligt val, anser Lyxfällan-experten Patrick Grimlund, även för den som är i en ekonomisk svacka.

Leif R Jansson/TT

Patrick Grimlund, programledare i Lyxfällan.

I ”fattigmånaden” januari är det skralt på många konton. Att betala räkning med kreditkort kan vara lockande och flera företag erbjuder möjligheten. Men långtifrån gratis.

– Det blir dyrt i slutändan. Betalar du på kredit en månad blir det ännu svårare att betala räkningarna nästa månad för då har du krediten att ta hänsyn till, säger Patrick Grimlund, programledare för Lyxfällan på TV3.

►Årets fattigaste dag är här

Han jämför denna typ av betalning med sms-lån. Båda är dåliga val, anser han, även för dem som är i en ekonomisk dal.

– Det är som att välja mellan pest och kolera. Sms-lånen har visat sig vara väldigt farliga, en riktig skuldfälla. Men att betala räkning på kredit innebär en avgift som man kan jämföra med sådana räntor, säger Grimlund.

Inkassobolag går ofta med på att lägga upp en avbetalningsplan. Men Grimlunds bästa tips är att skära ner på utgifterna tidigt.

– Om du måste ta en kredit för att betala räkningar har du tagit dig vatten över huvudet. Det finns inga genvägar här, utan sätt stopp för alla onödiga utgifter, skär ner på allt onödigt, rensa i garaget och sälj prylar, säger Grimlund.

Billhop är ett av de företag som erbjuder möjligheten att betala räkningar med kreditkort. Avgiften är 3,5 procent av fakturabeloppet. Men företagets vd Sebastian Andreescu håller inte med om att tjänsten kan bli en skuldfälla.

– Det är inte större risk än vanlig konsumtion på kreditkort. Det är ingen skillnad på att betala en telefonräkning med kreditkort eller en tröja med kreditkort. Kreditkortsbolagen har ju gjort bedömningen att företaget eller personen som kortet är utfärdat till har en betalningsförmåga upp till en viss limit, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset